Na anderhalf jaar veelal stilstaan is nu het moment waarop er weer geïnnoveerd moet worden, zo lijkt e-Marketing-professor aan de Erasmus Universiteit Cor Molenaar te zeggen. Winkeliers hebben het, vaak met hangen en wurgen, door lockdown-problemen gehaald, maar hoe nu verder? ,,Ik roep al decennia hetzelfde, maar als je nu nóg dichter naar die klant toe kruipt dan ben je echt aan het ondernemen.” Hoe dat concreet te maken? Daar komen gelukkig genoeg adviezen voor.
,,Waarom komen er geen themawinkels in Nederland? Speciaal voor doelgroepen die op basis van data zijn vastgesteld? Dat je niet in een kledingwinkel komt, maar een winkel voor jou?” Die winkel moet zijn ingericht op een cluster van mensen die hetzelfde kooppatroon hebben, waarbij je niet kijkt naar leeftijd, sekse, of de branche van het product dat ze willen kopen. In de themawinkels van Molenaar koop je én kleding én huishoudelijke producten. Dat die er nog maar in beperkte mate zijn is hem een doorn in het oog. ,,Zo zijn er nog steeds hardloopzaken waar ik wel een shirtje en schoenen kan kopen, maar geen sporthorloge. Daar snap ik niets van.”
Lees ook: Onderzoek: faalangst in retail leidt tot gebrek aan innovatie
Aanbod meeveranderen met vraag
Diversifiëren dus, in jargon. Daarmee heb je een nieuwe doelgroep gevonden, maar nog niet de mensen in je winkels. Om die kolkende mensenmassa’s op de been te brengen, oppert Molenaar dat er veel meer evenementen moeten worden georganiseerd. ,, Stel nu dat je als ondernemer de problemen met de gasprijzen aangrijpt om een expert in verduurzaming uit te nodigen in je winkel? Die adviseert jouw klanten over het verduurzamen van hun huis, en bij het naar buiten lopen nemen diezelfde klanten je truien, pantoffels, isolatiemateriaal mee naar huis?”
Tegelijk komen verschillende andere trends samen. Online kledingverkoper Zalando weet klanten aan zich te binden door in te spelen op de vintage-trend. Bij het platform kun je een ‘licht gedragen’ product doorverkopen aan een ander. ,,Dat kan natuurlijk in een fysieke winkel ook. Nieuwe artikelen kunnen na gebruik weer ingeleverd worden voor een tegoedbon. De tweedehandsmarkt vindt een nieuwe weg via internetsites of via de kringloop. Hierdoor worden de kosten lager, maar ook degene die minder geld wil of kan uitgeven wordt geholpen.”
Lees ook: Van tweedehands naar vintage: gebruikte spullen zijn zó 2022
Samenvattend lijkt de expert te zeggen: de vraag verandert, alleen niet al het aanbod verandert mee. ,,Het eerste kwartaal is van oudsher een slecht kwartaal voor het mkb, winkels en horeca. Dit kan komend jaar nog erger worden door het negatieve sentiment en de negatieve economische ontwikkelingen.” Nog één advies om daar wel overheen te komen dan: ,,Hoe lastig het ook is om aan personeel te komen. Gastheerschap en ondernemerschap worden misschien wel de belangrijkste vereisten voor de toekomst. Klanten gunnen de klandizie aan ondernemers die ook gastheer zijn en blijven trouw en loyaal.”
Tips van de expert voor iedere (retail)ondernemer:
• Verander van branchewinkel naar themawinkel
• Organiseer evenementen om je klanten de winkel in te trekken
• Kijk naar de mogelijkheden om duurzaamheid een vast onderdeel te maken van je bedrijfsvoering