Nieuws Actueel

Omstreden megasupermarkt naar Stappegoor in Tilburg

De kogel is door de kerk: Jumbo opent in 2018 het succesvolle concept Foodmarkt op het Stappegoorterrein in Tilburg. De middenstand, provincie en gemeente Goirle vrezen dat de megasuper ten koste gaat van buurtwinkelcentra. Dat bericht het Brabants Dagblad.

Stephan Jongerius 10 mei 2016

Consortium stappegoor tilburg jumbo foodmarkt

Consortium Stappegoor gaat aan het Olympiaplein, tegenover de Euroscoop, een nieuwe Jumbo Foodmarkt bouwen. Na Breda (bij het NAC-stadion), Amsterdam en Veghel, wordt dit de vierde vestiging van dit succesvolle concept van de Brabantse keten: een grote supermarkt met uitgebreide versmarkt en foodcafé.

"Erg blij dat we dit op een goede manier kunnen invullen", zegt Casper Grondel van het consortium. "De Foodmarkt is niet alleen financieel van belang, maar ook van toegevoegde waarde voor Stappegoor. Het zorgt voor levendigheid en biedt de nieuwe woonwijken Willemsbuiten en Zuiderpark welkome dagelijkse voorzieningen."

ParkeerterreinDe bouw begint eind dit jaar. Jumbo en het consortium (gevormd door Synchroon en BPD) buigen zich de komende periode over aanpassingen van de infrastructuur. Een nieuw parkeerterrein met 450 plaatsen, westelijk van Euroscoop, en de ombouw van de rotonde tot kruispunt moeten klaar zijn voordat de Foodmarkt in de loop van 2018 opent.

Jumbo gaat de nieuwbouw huren, het consortium verwacht nog een belegger te vinden. De overeenkomst met Jumbo volgt ruim een jaar nadat de Raad van State uiteindelijk de zegen gaf aan een super-XL van 4.500 vierkante meter op die plek.

ProblemenNiet alleen de middenstand van Tilburg en Goirle, maar ook de provincie en de gemeente Goirle liepen daar fel tegen te hoop. Zij vrezen dat een solitaire megasuper centraal in Tilburg-Zuid ten koste gaat van buurtwinkelcentra. Volgens onderzoek van bureau BRO zal die buurtsupers aan het Pater van den Elsenplein, het Van Hogendorpplein (Goirle), de Amer (Blaak) en het Burgemeester van de Mortelplein in de problemen brengen.

Met de nieuwe Foodmarkt lijkt de strijd met Albert Heijn - dat al jaren de megasuper drijft aan de Jan Heijnsstraat in Tilburg - een nieuwe fase in te gaan. Jumbo heeft hier al zeven supers en een 'pick up point', met een sterke concentratie in Zuid: Broekhovenseweg, Annaplein, AaBe Fabriek en het Pater van den Elsenplein.

InvullingHet bedrijf geeft 'uit concurrentie-overwegingen' geen informatie over de precieze omvang van de Foodmarkt, het aantal banen en eventuele gevolgen voor de bestaande, eigen supers. "Ik kan nu ook niet zeggen of er een nieuwe supermarkt komt aan het Van den Elsenplein. Dat melden we pas als er een besluit is genomen", zegt een woordvoerster.

In de plint van de nieuwbouw aan het Olympiaplein is een combinatie toegestaan van horeca en bijvoorbeeld zakelijke dienstverlening. "Maar die invulling is van latere zorg", zegt Grondel.