Nieuws Actueel

Ondergoed L. ten Cate moet jonger en hipper

L. ten Cate staat sinds 1952 voor 'degelijk' en 'kwaliteit'. Die waarden zijn geen garantie voor een zorgeloze toekomst, want de klantengroep vergrijst. Daarom wordt de koers verlegd.

Gerben Kuitert 12 februari 2016

Badpaktencate Aninna Romita

Ondergoed stond niet bovenaan het lijstje van Jeroen van Douveren toen hij werd benaderd voor het directeurschap van Ten Cate. "Mijn eigen onderbroeken koop ik doorgaans binnen drie minuten, maar mijn vrouw en dochter hebben mij enthousiast gemaakt. Ze hebben mij ervan overtuigd dat de aanschaf van ondermode een gevoelszaak is voor vrouwen en dat er in deze business nog veel verbeteren en te vernieuwen is. En 70 procent van onze omzet komt uit onder- en badmode voor dames, dus..."

In december vorig jaar kwam 92 procent van de aandelen van de fabrikant van ondergoed, lingerie en badmode uit Geesteren (55 werknemers) in handen van investeringsmaatschappij Antea. De participatiemaatschappij wist Jeroen van Douveren (51) te interesseren voor aankoop van de resterende acht procent van L. ten Cate Enterprises. Zo belandde Amsterdammer Van Douveren, die in het verleden al voor zuivelgigant Friesland/Campina in Moskou werkte, aan de Langeveenseweg in Geesteren.

Financieel gezondHet merk L. ten Cate mag dan een wat saai imago hebben, er staat wel een sterk bedrijf in Geesteren. Van Douveren: "Geert Steinmeijer, van wie we het bedrijf hebben gekocht, heeft een financieel gezonde onderneming overgedragen. De omzet was vorig jaar 22 miljoen, het rendement was goed, er is een groot dealernetwerk en we zijn succesvol met het maken van private labels. Daar komt circa 20 procent van onze omzet vandaan." Zo wordt het succesvolle huismerk Anni Rolfi van Kruitvat door het Twentse bedrijf geleverd en produceert L. ten Cate ook voor Hunkemöller. Ondergoed van Ten Cate wordt zowel door grote ketens als V&D, Albert Heijn en Makro verkocht, als door speciaalzaken. Het dealernetwerk in Nederland moet nog groter worden, vindt Van Douveren.

ModernerEn het moet dus hipper en moderner, het ondergoed van Ten Cate en ook de badmode van Tweka. "Dat begint bij de verpakking en moet ook tot uiting komen in het ontwerp en de prints." Met het in de markt zetten van het lingeriemerk WOW deed L. ten Cate in 2010 al een poging tot verjonging. Daphne Dekkers werd het boegbeeld van WOW. Maar de bh's en slips van WOW zijn stilletjes uit winkels verdwenen en Daphne Dekkers is ook uit beeld. Alleen WOW-strandmode bestaat nog. "Er waren problemen met de pasvorm van de WOW-bh's, zo heb ik gehoord", zegt Van Douveren. "We gaan dat weer oppakken. De discussie is nu onder welke merknaam dat gaat gebeuren."

GroeienTweka, het badmodemerk van L. ten Cate, bestaat volgend maand 100 jaar. In het assortiment van Tweka zitten geen bikini's. Maar het polyester badpak van Tweka is geschikt om frequent mee in badwater met chloor te zwemmen en aldus erg populair bij 'oudere dames die elke week gaan zwemmen', zoals Van Douveren het uitdrukt. "Ook in badmode gaan we op zoek naar verjonging. Of dat onder de vlag van WOW of Tweka gebeurt, is nog punt van discussie." De ambitieuze plannen bij L. ten Cate moeten tot een omzetgroei leiden, zegt Van Douveren. Die moet deels ook komen uit de export en verbetering van de webshop. Van Douveren: "Meer dan 15 procent van de omzet komt nu uit onze vier eigen winkels en uit export, voornamelijk naar België. We gaan agenten aanstellen in Duitsland, Engeland en Denemarken. De bijdrage van onze webshop aan de omzet is één procent, bijna symbolisch dus. Ook dat gaan we oppakken. Er liggen hier nog zo veel kansen."

Foto: Badpak van Ten Cate (Aninna Romita)