Nieuws Actueel
Ondernemen begint aan de pingpongtafel

Onderwijs, wie is er niet groot mee geworden in de regio Oss/Uden/Veghel. En dat dankzij al die mensen die werken bij scholen en onderwijsondersteunende instellingen.
Naam: Jim Broeren
Leeftijd: 37
Woonplaats: Mill
Beroep: Projectleider Leijgraaf PIT op ROC de Leijgraaf
Wat is Leijgraaf PIT?
"Een project waar mbo-leerlingen van de Leijgraaf in hun laatste jaar ondernemend afstuderen, zodat ze goed beslagen ten ijs komen in het werkende leven. Binnen dat project heeft de locatie Uden een bijzondere plek. Sinds begin van dit schooljaar hebben we daar oude sportschoolruimte, die door leerlingen zelf in het kader van het project Design Your Own Workspace is ingericht. Dat heeft echt grappige dingen opgeleverd. Zo hebben we een tafeltennistafel waar 's morgens de laptops op worden opengeklapt en waaraan wordt vergaderd, om er bij wijze van spreken een half uur later een potje te pingpongen."
Wat zijn de plannen met dit project?
"Het is de bedoeling om na Uden ook in Veghel, Oss en Cuijk ondernemend onderwijs verder te optimaliseren. Het is de bedoeling dat de leerling zelfredzamer, weerbaarder, flexibeler en ondernemender wordt. Als projectleider van PIT zorg ik voor de interactie met alle afdelingen, zodat het onderwijs ondernemender wordt. Maar leerlingen komen ook bij mij terecht als ze bijvoorbeeld budget aan willen vragen voor een project."
Wat gebeurt hier in deze ruimte?
"Het is geen traditionele leslocatie. De verschillende plekken in een open leeromgeving hebben allemaal een eigen functie. Op maandag en woensdag zijn hier zo'n honderd leerlingen en docenten actief van verschillende opleidingen. Ze werken allemaal samen aan ondernemerschap. Daar hoort bijvoorbeeld het schrijven van een ondernemersplan bij, maar ook werken aan ondernemende competenties, de leerlingen moeten gastlessen organiseren met mensen uit het bedrijfsleven en er wordt een digitaal ondernemerschapspaspoort bijgehouden. "
Ondernemers zijn dus ook welkom?
"Jazeker. Ze mogen op die dagen binnenlopen. En we nodigen ze zelfs uit om vraagstukken bij onze leerlingen neer te leggen. Denk daarbij aan de uitvoering van een evenement, een onderzoek of enquête. Op die manier zet de leerling stappen, en de ondernemer heeft er ook wat aan."
Wilde u altijd het onderwijs in?
"Ik bij mijn studie heao commerciële economie een tweedegraads lesbevoegdheid voor bedrijfseconomie gehaald. Ik ben eerst het bedrijfsleven in gegaan. Acht jaar geleden ben ik op het ROC gekomen bij de afdeling horeca, recreatie en toerisme. Ik ben vanaf het begin betrokken geweest bij onderwijsvernieuwing. Coaching van leerlingen en collega's vormt een rode draad in mijn loopbaan."