Nieuws Actueel
Ondernemende student vindt eerder werk
Een student die tijdens zijn opleiding een actieve, ondernemende houding is bijgebracht, vindt sneller een baan. Dat blijkt uit het eerste onderzoek naar de effecten van praktisch ondernemerschap- onderwijs. De ondernemende types zitten later ook minder vaak zonder werk bericht het AD.

Het lesprogramma Student Company van de stichting Jong Ondernemen is een belangrijke steun in de rug gebleken bij het betreden van de arbeidsmarkt. Tot die conclusie komen onderzoekers van TU Eindhoven. Het rapport wordt vandaag aangeboden aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs. De stichting Jong Ondernemen werd 26 jaar geleden opgericht door de ondernemersclubs VNO-NCW en MKB Nederland in samenwerking met ABN Amro.
Meer zelfvertrouwenDe circa 90.000 mbo-, hbo- en universitaire studenten die deelnamen aan het programma Student Company vinden dat ze meer zelfvertrouwen hebben gekregen en makkelijker problemen kunnen oplossen. Verder zijn de oud-studenten van mening dat hun creativiteit is verbeterd en dat ze meer initiatief tonen. Ook zeggen ze over een groter netwerk te beschikken na het programma, dat eerder ook wel mini-onderneming werd genoemd.
De onderzochte groep studenten is gemiddeld 30 jaar oud en volgde zo'n 10 jaar geleden les in praktisch ondernemerschap. Het doel van de stichting is jongeren een ondernemende houding bij te brengen waardoor zij zich beter kunnen redden op de arbeidsmarkt.
Vanwege de studiepuntenKritiek hebben de oud-studenten ook. Zo'n 14 procent van de ex-deelnemers is helemaal niet zo enthousiast over het lesprogramma. Zij zouden alleen hebben meegedaan 'vanwege de studiepunten'. Verder valt op dat deelnemers niet meer verdienen dan mensen die in hun studententijd het lesprogramma niet hebben gevolgd. Beide groepen nemen maandelijks gemiddeld 2.850 euro bruto mee naar huis.
Toch noemt Erik Stam, hoogleraar economie & ondernemerschap aan de Universiteit Utrecht, de recente evaluatie 'een waardevol onderzoek'. Hij vindt het wel opmerkelijk dat er niet veel ondernemers uit het initiatief zijn voortgekomen. "Maar dat zou ook ouderwets denken kunnen zijn. 'Ondernemend werknemerschap' is minstens zo belangrijk. Zelfs meer dan het gemiddelde zelfstandig ondernemerschap. We zien dat vaardigheden als initiatief tonen en creativiteit belangrijk zijn. Dit programma legt hier de nadruk op."
ABN Amro stond met werkgeversorganisaties jaren geleden aan de wieg van Student Company. "De bank wilde daarmee een bijdrage leveren aan het ondernemerschap. En dat blijven we doen. Zo helpen we de halvefinalisten met hun businessplan" vertelt Marian van Soest die zich als manager bij ABN Amro onder meer bezighoudt met de werving van talent.
Initiatief"Het onderzoek wijst precies op de eigenschappen waar wij ook naar kijken als we jonge mensen zoeken. Succesvolle medewerkers zijn ondernemend. Ze zijn actiegericht en gaan door, ook als ze eerst nee te horen krijgen. Studenten die een jaar lang een mini-onderneming hebben gehad, zijn bijvoorbeeld ook gewend om te netwerken. Ook binnen een grote organisatie is dat nodig om dingen voor elkaar te krijgen. En ze nemen initiatief, door een oplossing aan te kaarten als ze zien dat iets beter kan."
De stichting Jong Ondernemen verzorgt lesprogramma's voor ruim duizend scholen, zoals basis- en middelbaar onderwijs en mbo-opleidingen. Het onderzoek richt zich op het lesprogramma Student Company aan instellingen voor mbo, hbo en universiteiten. De antwoorden zijn gelegd naast antwoorden die zijn gegeven door een in grootte en achtergrond vergelijkbare onderzoeksgroep die niet het programma heeft gevolgd.
'Ik heb geleerd groot te denken'Ondernemende studente Elisa van Vugt (25, foto) heeft haar droombaan op het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum. Als retail communications specialist is ze verantwoordelijk voor alle communicatie met de winkels in heel Europa. "Ik heb veel geleerd van onze Student Company Greeny Games. Een heel schooljaar lang waren we met een groep bezig toen ik de hbo-opleiding Small Business & Retail Management deed. We moesten zelf aan de slag."
"Samen ontwikkelden we het bordspel Greeny voor kinderen van 8 tot 12 jaar, over wat je als kind kunt doen voor het milieu. We bedachten het zelf en maakten een ondernemingsplan. Het spel is eerst aan een paar winkels verkocht. Later wilde Intertoys het graag hebben. Dat heeft ons een aardig zakcentje opgeleverd. En nog veel meer: fouten durven maken, samenwerken, plannen, strategisch denken. Ik heb daar nog steeds veel aan. Ik stap makkelijk op andere teams af om samen het werk beter te maken."
Durf"Ik durf initiatief te nemen of een presentatie te geven met een eigen idee. En ik denk graag na over nieuwe kansen waarbij creativiteit en innovatie centraal staan. Ik wist altijd al dat ik geen ondernemer wilde worden. Werken bij een multinational als dit, is een droombaan. Later wil ik misschien wel een managementrol, al heb ik nog geen idee of ik daar goed in zal zijn. Ik heb geleerd groot te denken. The sky is the limit.''