Nieuws Actueel

Ondernemer haalt eredivisie voor online gamers naar Alphen

Thomas Runhart wil met zijn bedrijf Fireside Gatherings een plek in Alphen waar hij toernooien voor online gamers kan houden, schrijft het AD.

Annemiek Brandriet | Foto: Peter Franken 30 december 2016

Fireside Gatherings

Vanuit het lokaal economisch fonds heeft Runhart (32) een ton gekregen om zijn droom waar te maken. De Alphenaar was zelf jarenlang een fanatiek gamer.

Nu heeft hij er iets minder tijd voor, maar het gamen laat hem nog altijd niet los. "Ik heb wel ondernemersbloed", zegt de geboren en getogen Alphenaar. "Het leek me leuk om iets op te zetten. Het is zo gaaf om te zien hoeveel mensen er nu al op afkomen."

De afgelopen twee jaar organiseerde Runhart namelijk al meerdere evenementen, nadat hij ontdekte dat er geen toernooi was in zijn favoriete kaartspel, hearthstone. "Terwijl het door miljoenen mensen wereldwijd wordt gespeeld. Ik heb toen een oproepje gedaan en aan het eerste toernooi dat ik in toenmalig café Querelle hield, deden zestien gamers mee."

Flinke geldbedragen

De spelers spelen het spel via internet op hun eigen tablet of computer, maar doordat ze in dezelfde ruimte zitten, zien ze wel elkaars reactie en eventuele spanning. De game-ontwikkelaar van het spel benaderde Runhart zelfs om een kwalificatietoernooi op touw te zetten. Komen de spelers in het hoofdtoernooi, dan zijn er flinke geldbedragen te winnen.

Vaste plek

Nu wil Thomas Runhart dus een vaste plek, want de afgelopen twee jaar zwierf hij door het hele land om toernooitjes op te zetten. De gamers kwamen onder meer samen in kroegen en theaters. De gameliefhebber heeft meerdere locaties in Alphen op het oog, onder meer in het centrum en bij het station. Eind volgende maand hoopt hij een knoop te kunnen doorhakken.

Met een team vrijwilligers gaat hij dan verder. Behalve toernooien organiseren, wil hij ook de wedstrijden gaan uitzenden via internet. "In Korea zitten de stadions vol bij dit soort wedstrijden. Ik wil allerlei spellen aanbieden en de wedstrijden dan ook laten becommentariëren in een studio. Dat zweept het publiek, online of in de arena, echt op. Bovendien kunnen ze bij ons komen om de spelers in het echt te ontmoeten."

Met de 100.000 euro van het lokaal economisch fonds kan hij voorlopig vooruit. "Het geld dat ik verdien, stop ik er ook weer in. Het eerste jaar wil ik gebruiken om een competitie op te zetten, een soort eredivisie voor gamers."

Assistent-luchtverkeersleider

Voor Runhart is het hobby om met games bezig te zijn. Hij doet het allemaal naast zijn werk als assistent-luchtverkeersleider op Schiphol. "Ik heb het op mijn werk onwijs naar mijn zin, maar als dit een gigantisch mega-succes wordt, dan weet ik het nog niet."