Nieuws Actueel

Ondernemer in het nauw na fiasco Wereldtentoonstelling

Interieurbouwer Gielissen uit Eindhoven dreigt de dupe te worden van het financiële fiasco met het Holland-paviljoen op de wereldtentoonstelling in Milaan. De Eindhovense bouwer van het paviljoen zit met een strop van 1,6 miljoen euro, meldt het ED.

Peter Scholtes 14 juni 2016

Wereldexpo milaan nederland 1065

Het paviljoen in Milaan moest vorig jaar de aandacht vestigen op de kandidatuur van Rotterdam voor de World Expo in 2025. Na de bouw bleek echter dat de organiserende stichting World Expo Milaan 2015 het paviljoen niet kon betalen. Twee ministeries, de gemeente Rotterdam en werkgeversvereniging VNO-NCW sprongen bij. De resterende schade van 1,6 miljoen euro moet Gielissen zien te verhalen.

Ten onder"Gelukkig hebben we een goed jaar gehad, anders was het niet ondenkbaar dat we ten onder zouden zijn gegaan", zegt directeur Bart Wigman.

Vooralsnog heeft het bedrijf de bestuurders van de inmiddels failliet verklaarde stichting persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het tekort. Ook is bij de curator een vordering ingediend.

Gemeente RotterdamOmdat de gemeente Rotterdam de drijvende kracht was achter het initiatief heeft Gielissen ook daar aangeklopt voor een schadevergoeding. In een afgelopen vrijdag verstuurde brief aan de Rotterdamse gemeenteraad dreigt Gielissen de gemeente voor de rechter te slepen.

De gemeente Rotterdam verstrekte de opdracht aan Gielissen en speelde volgens het bedrijf een belangrijke rol bij de keuze om met het paviljoen in Milaan zo groot mogelijk uit te pakken. Rotterdam legde de uitvoering van de plannen in handen van een stichting.

GemeenteraadEen woordvoerder van de gemeente Rotterdam wilde gisteren niet reageren op de kwestie, omdat eerst de gemeenteraad moet worden geïnformeerd.