Nieuws Actueel

Ondernemer is blij met zijn werk

Nederlandse ondernemers geven zichzelf op een schaal van 1 tot 10 het rapportcijfer 8. Het is een positieve noot op de allereerste Dag van de Ondernemer, die vandaag is uitgeroepen door MKB-Nederland. Panteia lichtte het ondernemerschap door voor de ondernemersclub. Dat schrijft het AD.

Natasja de Groot: Foto: Roos Koole / ANP 18 november 2016

Ondernemer gelukkig

Ondernemers zwoegen wat af, concludeert onderzoeksbureau Panteia. En ze liggen soms nachten wakker. Desondanks zijn het bijzonder gelukkige mensen.

Geld

Waarom wordt iemand eigenlijk ondernemer? Eén ding staat is duidelijk: niet vanwege het geld. Minder dan 1 procent zegt de verdienste het leukste te vinden aan het ondernemerschap en meer dan 70 procent zegt dat hij of zij genoeg verdient. Eerdere onderzoeken kwamen tot een soortgelijke conclusie: ondernemers zijn gelukkiger dan mensen in loondienst, maar ze verdienen wel minder.

Drijfveer

Wat hun drijfveer dan wel is? Vrijheid (49 procent), gevolgd door voldoening (30 procent). Die uitkomst ligt misschien voor de hand, toch blijft Hendrik Halbe, oud-directeur van Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) het een opvallende uitkomst vinden. ,,Vrijheid is maar beperkt aanwezig. Een ondernemer kan zelden de deur achter zich dichttrekken zoals een medewerker in loondienst, waar de baas eindverantwoordelijk is. Aan de andere kant heeft een ondernemer wel de autonomie om zelf keuzes te maken en wordt hij niet geremd door een baas die vertelt wat hij moet doen", aldus de mede-oprichter van ECE.

Vakantie

Het ondernemerschap is zeker geen aaneenschakeling van alleen maar gelukkige momenten. Het leeuwendeel van de ondervraagden is tijdens zijn vakantie bezig met zijn bedrijf én ligt regelmatig wakker van de financiële situatie, de gebrekkige balans tussen privé en werk of het voortbestaan van zijn onderneming.

Ondernemersgen

Ondanks het gepieker peinst meer dan de helft van de ondernemers er niet over om te stoppen: ze zien hun bedrijf als hun leven. Dat er zoiets is als een 'ondernemersgen', wil er bij hoogleraar ondernemerschap Erik Stam van de Universiteit Utrecht echter niet in. ,,Kinderen van ondernemers kiezen misschien wel eerder voor een zelfstandig bestaan. Maar daar kunnen heel andere mechanismes een rol spelen. Om er een paar te noemen: de vader is een rolmodel, heeft een groot netwerk, weet hoe je een zaak moet opzetten of moet investeren."

Overeenkomstige kenmerken

Al is genetische aanleg niet bewezen, ondernemers blijken wel degelijk overeenkomstige kenmerken te hebben. Om er een paar te noemen: bereidheid om risico te nemen , stressbestendigheid, lenige geest, verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen.

Toegevoegde waarde

Hoogleraar Stam denkt dat medewerkers in loondienst nog wel iets van die eigenschappen kunnen leren. ,,Bedrijven vragen door alle technologische veranderingen een meer flexibele en wendbare houding van hun medewerkers. Medewerkers moeten steeds bewuster worden van hun toegevoegde waarde. Daar zijn ondernemers elke dag mee bezig", aldus Stam.

Gerelateerde artikelen

Help, de flexwerker verzuipt!MKB-Nederland: andere behandeling voor kleine bedrijvenLofzang op het ondernemerschap