Nieuws Actueel
Ondernemer Robin Berg: pionier in de zonne-energie
Als jochie raakte Utrechter Robin Berg al doordrongen van de gedachte dat je goed moet zorgen voor de aarde en alles wat erop leeft. Nu is hij er vast van overtuigd dat de ontwikkeling van de technologie helpt dat mogelijk te maken: hij is al overgestapt op de zon, en de rest van de wereld laat 'zonder enige twijfel' niet lang meer op zich wachten.

De eerste panelen legde hij op het dak van zijn woonhuis. Daarna plaatste Robin Berg (45) ze op de Parkschool, waar zijn kinderen naartoe gaan. Het Christelijk Gymnasium en tien andere scholen in Utrecht volgden; Berg begon na te denken over een slimme business case.
Voor zijn deur in de JP Coenstraat in Utrecht plantte hij de eerste laadpaal van Nederland, gekoppeld aan zonne-energie. Opvallend: het systeem kan behalve laden ook óntladen. Verdwijnt de zon achter de horizon, kun je dus altijd nog de auto gebruiken als batterij.
Fossiele ellendeLombokker Berg heeft inmiddels zowel zijn gezin als zijn internetbedrijf Lomboxnet verlost van 'de fossiele ellende'. Alles draait bij hem op de zon. Laptops, verlichting, wasmachine, televisie, auto, álles. En als hij genoeg heeft aan de zon, waarom dan niet iederéén? Sterker: "Over vijftien jaar draait de volledige wereldeconomie erop. De zon breekt door. Móet ook wel, want de opwarming van de aarde gaat nu echt razendsnel."
Smart Solar Charging heet zijn concept. De stad Utrecht en veertien omliggende gemeenten zijn erbij aangehaakt. "We gaan voor duizend laadpalen voor duizend elektrische auto's, met tienduizend daaraan gekoppelde zonnepanelen. De provincie en De Uithof delen in de ambitie, de Jaarbeurs is een belangrijke partner. Die gaat 12.000 vierkante meter zonnepanelen leggen en realiseert op termijn 3000 parkeerplaatsen voor elektrische auto's. Dan heb je het feitelijk over een stadsenergiecentrale; wat we overdag aan energie opwekken, komt 's avonds ten goede aan de buurt."
U laat de duurzame geest uit de fles?"Ik zie mezelf zeker als een pionier, maar daar zijn er wereldwijd gelukkig velen van. Er worden grote stappen gezet. Mijn zorg is, dat ons bedrijfsleven te lang wacht met de overstap maken. Dat we de boot missen. Dat zou ons enorme economische schade berokkenen."
Berg verkondigt het duurzame evangelie uit overtuiging, maar ook omdat hij ondernemer is: ook op de energiemarkt moet de vraagkant worden gestimuleerd. Zakendoen vat hij eveneens op als pionieren: het massaal oogsten van de zon gaat straks zorgen voor veel werkgelegenheid. "We moeten meters maken."
Is het hele gezin, net als uzelf, in de ban van de duurzaamheid?"Ik moet toegeven: merk je eenmaal dat je genoeg kunt hebben aan de zon alléén, dan wordt het ook een sport. Wij vliegen bijvoorbeeld nauwelijks meer. We doen alles met de Tesla. Of het nou Barcelona is of het noordelijkste puntje van Noorwegen. Wij gaan met de auto. Het is een avontuur op zich, om op de zon en de wind ergens te komen. Thomas, onze jongste van 4, heeft nog nooit in een benzineauto gezeten. Vermoedelijk zal hij er zelf nooit in rijden. Tegen die tijd heeft de industrie elektrisch rijden tot norm gemaakt."
Enkele weken geleden maakte Berg nog deel uit van de economische handelsmissie naar Parijs, waar in het bijzijn van het koningspaar autofabrikant Renault een intentieverklaring tekende om óók aan te haken bij zijn Lombokse project.
Wat verklaart uw gedrevenheid?"Als jochie was ik gefascineerd door de ruimtevaart. Jongens uit mijn klas gingen voetballen, maar ik legde liever mapjes aan waarin ik knipsels verzamelde over de lancering van de Space Shuttle of de reis van de eerste Voyager. Ik keek graag door de ogen van een ruimtevaarder naar de aarde. Dan zag je hoe dun het schilletje eigenlijk is, dat de wereld voor ons leefbaar maakt. We denken wel dat de lucht boven ons oneindig blauw is, maar van afstand bezien, besef je hoe kwetsbaar we zijn."
Filosofische gedachten voor een jongetje van... hoe oud?"Daarbij speelde nog iets anders: mijn vader is Joods. Eén van de weinigen die met zijn gezin de oorlog overleefden. Ze zaten ondergedoken in Rijswijk. Niet verraden, niet door de verkeerde mensen ontdekt, geen kind dat zich versprak. Best bijzonder. Dat is het dus ook, dacht ik, dat ík er ben. Ik ben opgegroeid in het besef dat de aarde en ook het leven daarop, iets unieks is. Daar moet je verantwoordelijkheid voor dragen."
U spreekt niet over de 'groene economie'. Waarom niet?"Groen is het woord dat ik wil vermijden. Liever spreek ik van 'innovatief'. Het woord is besmet geraakt. Verpolitiekt. Alsof we niet allemaal hetzelfde belang hebben. Premier Rutte heeft het over 'groen rechts' gehad. Maar gaat het over de Utrechtse milieuzone, heeft zijn VVD het alweer over autootje pesten. Dan is het ineens toch weer een linkse hobby."
En dat is die milieuzone niet?"Doet er niet toe. Linksom of rechtsom, we zullen toch iets moeten doen om onze lucht schoner te krijgen. Daarvoor hoef ik maar te kijken naar de klassen waarin mijn kinderen zitten. Klasgenootjes die pal aan de Graadt van Roggenweg wonen, één van de vervuildste straten in de stad, zijn gewoon vaker ziek. Vaker last van de luchtwegen. Wonen langs dit soort wegen betekent dat je een paar jaar minder te leven hebt. Dat ís niet anders."
Maakt u dat boos?"Het frustreert. En de discussie erover belemmert. Staat ook ver af van de werkelijkheid waar we naartoe gaan. Die van een mooiere wereld. Schoner, leefbaarder, met meer werkgelegenheid."
U gelooft dat echt?"Als we tenminste niet te laat overstappen. De urgentie om te doen, is wel enorm. Maar het mooie is tegelijk dat de ontwikkeling van de technologie oplossingen biedt. Zonne-energie is afgedaan als 'marginaal', maar die tijd ligt inmiddels achter ons: we kunnen nu doorpakken en opschalen en overal die techniek gaan toepassen."
Ongetwijfeld ziet u de toekomt van Utrecht zonnig in."Utrecht is al een paar keer uitgeroepen tot de meest competitieve regio van Europa. Dat kan de regio blijven, als Utrecht voorop blijft lopen in de transitie naar duurzame energie. Dat is mijn wake-upcall: we gaan de vruchten plukken, eerder vroeger dan later."