Nieuws Actueel

Ondernemers Deurningerstraat Oldenzaal strijdbaar

Bij het ontwikkelen van een toekomstvisie voor de geplaagde Deurningerstraat kan de gemeente op voldoende inbreng rekenen van ondernemers, bewoners en vastgoedeigenaren. Maar voordat dit traject wordt opgestart, moet er wel duidelijkheid zijn over de ingang naar winkelcentrum In den Vijfhoek.

Stephan Scheper | Foto: Frans Nikkels 18 februari 2016

Deurningerstraat frans nikkels

Als de gemeente vasthoudt aan het afsluiten van die entree, zo bleek deze week tijdens een inspiratieavond in het stadhuis, wordt het lastiger om de winkelstraat nieuw leven in te blazen. En neemt de animo bij alle partijen om mee te denken over een toekomstbestendige Deurningerstraat schrikbarend af.

InspirerenHoewel ze een thuiswedstrijd speelde in de hal van het stadhuis had wethouder Alida Renkema het dinsdagavond zeker niet gemakkelijk. "We willen iedereen graag inspireren", hield de wethouder de vele aanwezigen voor. "U bent diegene die het moet doen! Wat er in de Deurningerstraat gebeurt, bepaalt uzelf." Samen op zoek dus naar inspirerende oplossingen om het tij te keren. In die opzet paste volgens de wethouder geen discussie over de sluiting van de ingang naar de Vijfhoek. Een beperking die haar niet door alle bezoekers in dank werd afgenomen. En ook een uitgangspunt dat ze niet de hele avond met succes kon volhouden.

MogelijkhedenMarc van Geene van het Kadaster probeerde de ondernemers warm te maken voor de mogelijkheden, die een slimme stedelijke herverkaveling biedt. Harry Lindeman mocht vertellen over zijn ervaringen met de geslaagde transformatie van de Stadsgravenstraat in Enschede. Maar, zoals de ervaringsdeskundige vooraf zelf al vaststelde, de Deurningerstraat is totaal niet vergelijkbaar met deze uitgaansstraat in hartje Enschede. André Beumers' diagnose van 'patiënt' Deurningerstraat loog er niet om. De opsomming van de architect: 14 procent leegstand, gedateerde uitstraling, achterstallig onderhoud, straten die in 'niets' uitlopen, geen publiekstrekkers, weinig speciaalzaken en winkeltijden die niet op de consument zijn gericht. Hij pleitte voor clustering van dienstverlenende ondernemers, pop-upstores, zorgvuldige gevelrenovatie en het aantrekkelijker maken van lege panden.

Strijdbare ondernemersHet ongenoegen en de strijdbaarheid bij de ondernemers en eigenaren is groot. René Jansink (bewoner, ondernemer en eigenaar) benadrukte dat het lot van de straat niet alleen verbonden is aan de ingang van het winkelcentrum. Ook als dat vanuit de Deurningerstraat bereikbaar blijft, zo is zijn overtuiging, moet er wat gebeuren. En dat geldt dan zeker ook voor de Steen- en Grootestraat.

De suggestie van architect Beumers om vanuit de Langestraat een verbinding te maken met de Vijfhoek werd door de zaal gretig omarmd. Volgens een inspreker was deze oplossing twee weken geleden nog volstrekt onbespreekbaar. Veel te duur, zou de reactie zijn geweest van burgemeester Theo Schouten. De wethouder toonde zich voorzichtig, maar wilde niets bij voorbaat uitsluiten. De onduidelijkheid over het oude postkantoor achter de Vijfhoek was voor de gemeente reden om in dit gebied geen initiatieven te nemen. Maar de wethouder stelde vast 'dat je soms dingen op gang moet brengen' en dat er veel mogelijkheden zijn. ,,Het wordt echter niet meer zoals het was. V&D is ook omgevallen."

WerkgroepDe belangstelling in de zaal om deel uit te maken van een werkgroep die een visie gaat ontwikkelen voor de Deurningerstraat, inclusief het verkeersverhaal, was opvallend groot. Nog dit voorjaar moet dit traject worden opgestart. Vanuit de zaal kreeg de wethouder het verwijt dat ze 'heel erg van het afhouden was'. Kritiek die ze naast zich neerlegde. Het zijn lastige keuzes die gemaakt moeten worden. Maar de raad zal volgens haar wel voldoende keuzemogelijkheden krijgen. Een toezegging die perspectief biedt.

Foto: Ondernemers Deurningerstraat Vlnr: Mirjam Christoffel , Rene Jansink , Raymond Aaltink en Tonny Schasfoort