Nieuws Actueel

Ondernemers Deventer: 'meer evementen'

Voor wie van reuring in de binnenstad houdt, kan Deventer niet genoeg evenementen naar de stad halen. Wie in de binnenstad woont zijn vaker geluidsoverlast, rommel en wildplassers in de zijstraten van de Brink een schrikbeeld, schrijft De Stentor.

Van onze redactie 15 juni 2016

Dickens Festijn Deventer Ronald Hissink 1

Het waren gisteravond de uitersten het stadhuis, waar binnenstadbewoners, horeca, organisatoren en gemeente bij elkaar kwamen om over de toekomst van Deventer evenementenstad te praten. Het was een volle bak.

VraagMoet Deventer een rem zetten op de steeds grotere evenementen die naar de stad komen? Of mag het ietsje meer zijn? Om die vraag draaide het gisteren en blijft het draaien, nu burgemeester en wethouders na de zomer de nieuwe koers gaan bepalen.

De conclusie was gisteren dat eventuele groei alleen mogelijk is als de balans niet doorslaat. Waarbij voor een aantal binnenstadbewoners de grens nu al is bereikt. De horeca wil graag meer.

EvenementenDe Smaak van Deventer, de IJsselloop, Ronde van Vedett door het Bergkwartier, topmuziekacts op het Grote Kerkhof bij de hb0-introductie, huldigingen van GA Eagles of live-voetbal op een groot scherm op de Brink, dance in het Oude Plantsoen. Het is weleens saaier geweest in Deventer.

Een aantal binnenstadbewoners is ongelukkig met steeds grotere evenementen, drukte en muziek. Zeker als de organisatie of gemeente mobiele toiletten of vuilniszakken vergeten. Of een park dagen lang met hekken is afgezet en beats herrie geven. Organisatoren scoren weer punten als ze zoals bij 'de Smaak' zelf een mobiele fietsenstalling regelen.

VergunningDe gemeente toonde zich welwillend op een suggestie om bewoners meer te betrekken bij het verlenen van vergunningen. Wellicht komt er een consultatie, alvorens de gemeente het licht op groen zet voor een evenement.

Andere vraag: zijn criteria nodig als meerdere evenementen tegelijk op de Brink willen neerstrijken? Moet de gemeente dán kiezen: wat is kwaliteit en wat willen we dan in Deventer.

Foto: Dickens Festijn in Deventer (Ronald Hissink)