Nieuws Actueel

Ondernemers Deventer woest over weghalen parkeerpalen

Ondernemers in de Gibsonstraat zijn pissig over het weghalen van parkeerautomaten. "Zo weert de gemeente klanten uit de binnenstad."

Bas Klaassen 25 februari 2016

Parkeerkostenstraffenconsument1065

Drie uur nadat Henny Lammertink bij zijn winkel aankwam spat de emotie nog dwars door de telefoonhoorn. "Ongelofelijk dat dit op deze manier moet", zegt de eigenaar van het onderdelenhuis aan de Gibsonstraat. "En dan op zo'n kinderachtige, achterbakse manier, dat wil je niet weten. Dan halen ze die parkeerpalen weg voor dag en dauw, zodat wij het te laat doorhebben."

Voor wie het nog niet was opgevallen: Lammertink is kwaad. Op de gemeente. Bij het openen van zijn winkel zag de ondernemer nog net de shovel wegrijden waarmee drie parkeerautomaten bij hem om de hoek zijn weggehaald. De ondernemer en zijn buren Arjan Lentelink (banketbakkerij Lentelink) en Rob Dellink (Haar en Co) vinden dat de gemeente met het weghalen van de parkeerplekken de overgebleven klanten de binnenstad uitjaagt.

VergunningDe automaten stonden bij een paar parkeerplaatsen op de hoek van de Noordenbergschild en de Gibsonstraat. Parkeren is daar nu voorbehouden aan vergunninghouders, volgens een bord dat sinds een paar maanden op dezelfde hoek staat. De ondernemers vrezen dat de 'kortparkeerders' wegblijven. Dat zijn mensen die de auto even neerzetten om gauw een boodschap te doen.

OverleggenLammertink: "Ik wist niet wat ik zag. Het wordt er al niet vrolijker op met al die lege panden in het centrum. Op deze manier weten ze de klanten die nog wel naar de komen ook knap te weren." En al ze dan al weg moesten, die parkeerpalen, dan had de gemeente dat op zijn minst kunnen overleggen, vinden de ondernemers. Dat is niet gebeurd, zeggen ze. Lammertink: Bovendien moet de gemeente winkeliers juist ondersteunen. Die parkeerpaaltjes stonden toch niemand in de weg?"

ParkeergarageGewezen op de op de mogelijkheid om te parkeren in de garage aan de overkant van de straat beginnen Lammertink en zijn collega's eens diep te zuchten. In 2012 moest dat gebouw een tijd dicht, omdat in het bovendek van de garage roestige scheuren in de betonconstructie zaten. Dat bovendek is nog steeds voor een belangrijk deel gesloten. De geplande renovatie wordt in 2017 afgerond. Lammertink: "Van de klanten die überhaupt weten dat die garage weer open is, durft de helft daar zijn auto niet te parkeren."

Reactie"Dit had niet op deze manier gemoeten", zegt woordvoerder Maarten-Jan Stuurman van de gemeente over het weghalen van de parkeerpaaltjes. "Het is allemaal iets sneller gegaan dan we verwacht hadden. De parkeerautomaten die zijn weggehaald functioneerden niet helemaal meer. We gaan met de ondernemers in gesprek over hoe we dit kunnen oplossen."

Stuurman wil op dit moment niet bevestigen of dat betekent dat de parkeerpalen worden teruggeplaatst. "Daar wil ik niet op vooruitlopen. Laten we het er nu maar op houden dat we in gesprek gaan."