Nieuws Actueel

Ondernemers doen goede zaken bij het ontbijt

Goedemorgen! In een half jaar tijd helpen de ondernemers van BNI Michiel de Ruyter elkaar aan een omzet van 1,2 miljoen euro. Bij de koffie en een croissantje. Dat schrijft BN/De Stem.

Ernst Jan Rozendaal | Foto: Lex de Meester 8 juni 2017

Ldmontbijt

De ochtendstond heeft goud in de mond. Het spreekwoord lijkt gemaakt voor BNI Michiel de Ruyter, de Vlissingse afdeling van Business Network International, de grootste netwerkorganisatie ter wereld. Van de 200 chapters in Nederland is dit de succesvolste. Het afgelopen halfjaar hebben de 37 leden een omzet van 1,2 miljoen euro gegenereerd, door elke woensdag voor dag en dauw gezamenlijk een kopje koffie en een croissantje te nuttigen bij brasserie Lumen, op de Kenniswerf in Vlissingen.

Om kwart voor zeven zijn ze allemaal aanwezig, voor werktijd, omdat dan iedereen kan. Ondernemers van kleine en middelgrote bedrijven, allemaal uit verschillende branches. Ze vullen snel een ontbijtbord, want stipt om zeven uur heet plaatsvervangend voorzitter André Jasperse in de naastgelegen vergaderzaal alle aanwezigen welkom. ,,Goedemorgen!", klinkt het steevast, als hij iemands naam noemt. De gasten wordt gevraagd linksom een stapel visitekaartjes door te geven. Zelf vinden ze een kartonnen koffertje naast hun ontbijtbord, met daarin de kaartjes van alle leden. 'BNI Michiel de Ruyter' staat er op het hengseltje.

Geven loont

,,Het doel is dat we als ambassadeur aan de slag gaan om voor elkaar werk te genereren", vertelt Jasperse. ,,Ons motto is: 'Geven loont'. We stellen ons netwerk open voor elkaar."

Wat dat betekent, blijkt uit de pitches die volgen. Iedereen krijgt precies een minuut - er loopt een klokje mee - om zich te presenteren en een zoekvraag te formuleren. Zo vertelt Nicky Krijger-Heeren van Ballonnenexpert Kip & Co hoe ze het afgelopen weekend het foodfestival Cuisine Machine heeft opgefleurd. Haar vraag is of iemand de organisator kent van de Mosselfeesten in Middelburg. Daar wil ze graag worden aanbevolen. Persoonlijk.

Lees ook: Glastuinbouw als succesvoorbeeld van innovatie en samenwerking

,,Als ik Pietje gebeld heb, kan Jantje Pietje bellen", legt Roland de Wit van incassobureau Straetus het principe uit. ,,Dan ben je meteen binnen bij zo'n bedrijf. Maar dan moet je elkaar wel vertrouwen, want als het misgaat, zegt Pietje tegen mij: 'Wat heb je nou gedaan?' Ik zeg wel eens: 'Ik heb geen personeel, maar ik heb wel 37 vertegenwoordigers'."

1,2 miljoen euro

Als iedereen zijn minuut heeft gehad, verzorgt één van de leden een presentatie van tien minuten. In een jaar tijd komt iedereen één keer aan de beurt. Het volgende punt op de agenda, die er elke week hetzelfde uitziet, zijn de aanbevelingen en de bedankjes daarvoor. Daar blijkt pas goed wat de ontbijtclub oplevert. In het eerste halfjaar zijn 793 aanbevelingen gedaan, onthult penningmeester/secretaris Rachel van Til en die hebben voor een omzet van 1,2 miljoen euro gezorgd. De gemiddelde aanbeveling is dus 1519 euro waard, concludeert ze. ,,We zijn dit eerste half jaar van 2017 goed bezig."

Spel met regels

Over de hele wereld zijn er meer dan achtduizend chapters die om zeven uur 's ochtends precies hetzelfde ritueel doorlopen. ,,We worden wel eens met een sekte vergeleken", bevestigt Van Til. ,,Ik noem het liever een spel. En bij een spel horen regels." Met enkele uitzonderingen, besluit accountant Pim de Moor. ,,Alleen in Italië beginnen ze een uurtje later. En in België hebben ze 's morgens al bier."

Ik heb geen personeel, maar ik heb wel 37 vertegenwoordigers

Roland de Wit, incassobureau Straetus