Nieuws Actueel

Ondernemers willen binnen een maand drempelwaarde om uit stikstofimpasse te komen

,,Stel binnen een maand een drempelwaarde in om uit de stikstofimpasse te komen.'' Dat schrijven Hans de Boer (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) in een brief aan de Tweede Kamer, nu snelle oplossingen volgens hen uitblijven terwijl de urgentie voor ondernemers met de dag toeneemt.

De Ondernemer 17 oktober 2019

Stikstof remkes ondernemers

Een adviescollege onder leiding van Johan Remkes onderzocht eerder oplossingen voor de stikstofproblematiek voor de kortere termijn. (Foto: Koen van Weel/ANP)

In hun brief schrijven de ondernemersorganisaties dat Nederland op zoek moet naar een nieuwe beleidsaanpak om natuurbescherming en economische ontwikkelingen met elkaar in balans te houden. ,,Dat vergt echter nieuwe beleidsafwegingen en onderzoeken die tijd kosten. In de tussentijd kunnen we bedrijven en woningzoekende burgers niet langer in de kou laten staan.''

,,Oplossingen kúnnen en mogen niet langer uitblijven; daarvoor is de urgentie te groot''

Hans de Boer (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland)

Drempelwaarde

Met een landelijk maximum van 1 mol per hectare kunnen volgens VNO-NCW en MKB-Nederland talloze projecten die geen of nauwelijks stikstof uitstoten, snel weer worden opgestart zonder dat daarvoor lange vergunningsprocedures nodig zijn. ,,Dat lenigt de nood van vele bedrijven die hun problemen met de dag groter zien worden,'' aldus de organisaties. Bij de brief zitten ook diverse voorbeelden van problemen die zich nu al bij ondernemers voordoen.

Lees ook: LTO Nederland dreigt banden ministerie te verbreken over stikstofmaatregelen

Pas ecologische toetsing toe

Daar waar vergunningverlening nodig is – en/of totdat er een drempelwaarde is vastgesteld - moeten provincies ecologische toetsing toepassen, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Minister Schouten heeft dit ook aangedragen in haar brief van begin deze maand, maar veel provincies doen daar nog onvoldoende mee. De ondernemersorganisaties roepen de minister op dit vandaag in haar overleg met de provincies mee te nemen en er op toe te zien.