Nieuws Actueel

‘Ondernemers rond Den Haag durven weer plannen te maken’

MKB Den Haag zet zich in voor een goed ondernemersklimaat in de regio. Het bestuur wordt gevormd door Haagse ondernemers. Zoals voorzitter Kim Schofaerts die zelf aanbestedingsexpert is.

Christine Spanjaard 15 november 2016

Kim schofaerts mkb

Het ondernemerschap is voor haar niet eens een heel bewuste keuze. Kim Schofaerts noemt het eerder een logisch gevolg van de opdracht die ze al direct na haar studie van een oud-docent kreeg aangeboden. “De manier van werken beviel me goed. Met name de vrijheid die je als ondernemer hebt. Ik was jong, had geen huis, geen echte verplichtingen, dus niets hield me ook tegen.”

Als directeur van Ka-es Consultancy houdt ze zich bezig met Europese subsidieaanvragen, waarbij haar kring met opdrachtgevers zich nationaal en internationaal uitbreidt.

Kansen voor het mkb

In 2003 richt Schofaerts samen met twee anderen het aanbestedings-adviesbedrijf TenderCoach op. “Het verschil tussen het aanvragen van subsidies en aanbestedingen is niet erg groot”, licht ze de verschuiving toe. “Mijn ervaring was dat zowel bij de Europese subsidies als bij de aanbestedingen het mkb weinig kans maakte om opdrachten te verwerven en dat vond ik niet eerlijk. Wel roepen dat mkb de motor achter de economie is, maar geen grote opdrachten vergeven. Dit bedrijf was ons antwoord op die boosheid.” Bij TenderCoach kunnen mkb’ers daarom terecht voor advies. “Deze ondersteuning bestond voornamelijk uit het begeleiden bij inschrijvingen, zodat mkb’ers in het vervolg wisten hoe ze aanbestedingen zelfstandig konden oppakken.”

Aanbestedingsstrategie

In 2013 besluit Schofaerts dat het tijd is voor ‘iets nieuws’. “Na 10 jaar was de organisatie wel neergezet en bij mij stak het verlangen naar vrijheid weer de kop op.” Het resultaat: Schofaerts.nl. In dit bedrijf komt in feite al haar opgedane ervaring samen. Zo kunnen organisaties bij Schofaerts terecht voor het ontwikkelen van een aanbestedingsstrategie, het samenstellen van het juiste team, maar ook voor advies en trainingen op maat om in dit publieke domein te kunnen opereren. “Een opleiding waarbij je leert hoe verkoop naar de overheid werkt, bestond niet. Dat vond ik onbegrijpelijk. Daarom heb ik samen met Ireen Boon verschillende opleidingen ontwikkeld welke we onder andere geven voor het NIAC, Nationaal Inkoop- en Aanbestedings Centrum.”

Bestuurslid

“Daarnaast had ik de behoefte om meer te doen voor de maatschappij”, verklaart Schofaerts haar toetreden tot het bestuur van MKB Den Haag in 2013. “Met mijn kennis en ervaring kon ik van waarde zijn voor het aanbestedingsdossier en de taskforce aanbesteden van de gemeente Den Haag.”

Jeugdwerkloosheid is één ander dossier waarvoor Schofaerts zich hard maakt. Het voorzitterschap was nooit een doel op zich. Toch belandt Schofaerts begin dit jaar op die positie. “Wat begon als een behoefte om me maatschappelijk in te zetten, is de afgelopen jaren tevens een persoonlijk ontwikkeltraject gebleken. Ook het voorzitterschap vraagt nu weer om nieuwe skills. Het is learning by doing, dat past wel bij me.”

Balans

Begin 2016 moet Schofaerts nog even zoeken naar de juiste balans voor het combineren van het voorzitterschap met het runnen van een eigen onderneming. “Nu streef ik ernaar om één dag in de week voor het mkb en vier dagen in mijn eigen onderneming te steken. Dit lukt niet altijd, maar dat geeft niet. Ik vind het ook leuk om er tijd in te steken. Het voelt soms eerder als een roeping dan als werk.”

Toch blijft ze er alert op dat ze haar rol als voorzitter niet vervlecht met haar eigen onderneming. “Het is een tijdelijke rol waarmee ik het belang van alle mkb’ers behartig. Daarom spreken we als bestuur dagelijks met andere ondernemers.” Al vindt ze het wel prettig dat ze zelf ook ondernemers zijn. “Je weet waar de pijn zit.”

Haagse regio

Over het ondernemersklimaat in de Haagse regio is ze positief: “Het gaat weer de goede kant op. Een aantal sectoren heeft het nog moeilijk, maar je merkt dat ondernemers weer plannen durven te maken.”

Den Haag noemt ze als hofstad een ‘bijzondere’ stad. “Je hebt te maken met een tweedeling met aan de ene kant de start-ups en de andere kant de traditionele bedrijven. We proberen deze partijen te verbinden. De ontwikkelingen gaan snel en zijn niet altijd te voorspellen, dus is het belangrijk om aansluiting te blijven vinden.”

Maar dat is volgens Schofaerts niet iets om je tegen te verzetten, meent ze: “Zonder verandering geen vooruitgang.”

Tips voor het mkb van Kim Schofaerts Ondernemers zullen sneller moeten anticiperen. Wie niet meegaat, wordt ingehaald door de werkelijkheid. Kennis op blijven doen is belangrijk. In 2017 gaan we daarom een aantal kennisbijeenkomsten organiseren. Om mee te kunnen met de tijd moeten ondernemers af en toe uit de operationele modus komen en kijken naar de kansen die voor hen liggen. Iemand van buiten naar je organisatie mee laten kijken geeft verrassende ideeën. Op de website van MKB Den Haag is veel informatie te vinden over ondernemersvraagstukken.