Nieuws Actueel

Ondernemers genomineerd voor Nijmegenaar van het Jaar

Nijmegenaren hebben vijf inwoners van de stad genomineerd voor de onderscheiding Nijmegenaar van het Jaar 2016. Daaronder zitten een aantal ondernemers én de band De Staat. Dat schrijft De Gelderlander.

Jacqueline van Ginneken | Foto: ANP 25 november 2016

Nijmegen stad centrum Grote markt

3.500 Nijmegenaren hebben deze week een enquête in de mailbox gekregen: 'wie van de vijf genomineerden moet er volgens u Nijmegenaar van het Jaar 2016 worden? Het inzetten van een stadspanel is een nieuwe werkwijze die de verkiezing transparanter moet maken en meer mensen bij de stemming moet betrekken.

Vrouwen

Er zijn vijftien Nijmegenaren voorgedragen voor de eretitel. Een onafhankelijke voordrachtscommissie heeft nu vijf genomineerden gekozen.

Onder hen bevinden zich twee vrouwen: Anita Waltman en Eugenie Aartsen. Van de mensen die sinds 2009 de eretitel kregen, is er één vrouw: Mia Schoffelen, oprichtster van School's Cool.

Winnaar

Op 2 januari wordt de winnaar bekend. Vorig jaar zegevierde Hendrik-Jan Derksen, initiatiefnemer van website en Facebookpagina Welcome to Nijmegen, een pagina over de vluchtelingenopvang.

Voor het predikaat Nijmegenaar van het Jaar komen bewoners in aanmerking die in het voorafgaande jaar bijzondere verdiensten hadden voor de stad.

Iedereen kan kandidaten voordragen. De prijs bestaat uit een beeld en een oorkonde.

Eerste winnaar

De eerste Nijmegenaar van het Jaar was in 2009 Saïd Achouitar. Hij kreeg de prijs vanwege zijn jeugdzaalvoetbalproject Futsal Chabbab.

De kanshebbers

Torre Florim (31)

De Staat met zanger Torre Florim is in de race.

De voordrachtscommissie: 'De Staat heeft een prijswinnend album en een prijswinnende video gemaakt. De band maakte een special bij 3FM die in Doornroosje werd opgenomen. De Staat is al jaren opvallend in de muziekscene en maakte een tour met Muse, een wereldberoemde band. De Staat zet Nijmegen op de kaart als muziek/cultuurstad'.

Anita Waltman (46)

Ze is de coördinator van tekenfilmfestival The Big Draw. De commissie: 'Een festival dat elk jaar meer dan verrast. Het werd door de Engelse organisatie bekroond als beste Big Drawfestival. Het evenement is niet alleen op straat, het stimuleert ook schoolkinderen meer te gaan tekenen. Anita Waltman is ook oprichter van Stiksoep, een initiatiefgroep die plastic afval in oceanen bestrijdt'.

Bas de Vries (37)

Bas de Vries, Bauke Smit (34) en Wimke van den Heuvel (33) zijn de mannen achter de Smeltkroes in het Honigcomplex.Ze groeiden op in het Land van Maas en Waal. 'Zij maakten van de Honig een hotspot voor jonge bedrijfjes en werkten aan het merk Made in Nijmegen. Zij zorgden ervoor dat Nijmeegse ambachtsbedrijfjes zich manifesteerden op de prestigieuze Dutch Designweek'.

Eugenie Aartsen (41)

Ze is de vrouw achter weggeefwinkel gratis2dekansje.'Eugenie Aartsen helpt heel veel mensen met een minimuminkomen. Zij is bijna 24 uur bezig met Stichting gratis2dekansje. Zij helpt mensen, jong of oud, non-profit, elke dag. Zij zorgt dat er gratis spullen en kleding aan mensen geleverd worden. Eerst deed zij dit bij haar thuis. Sinds deze zomer is hiervoor een ruimte beschikbaar'.

Qader Shafiq (48)

Hij is een Nederlander met Afghaanse achtergrond, geboren in Kabul. 'Hij heeft in de afgelopen twintig jaar veel gedaan voor zijn oude en zijn nieuwe vaderland en is een voorbeeld voor anderen. Ook heeft hij in het kader van zijn werk voor vluchtelingen veel leed verzacht. Hij heeft in zijn nieuwe vaderland respect verworven en een positie bereikt. In die hoedanigheid treedt hij op als columnist'.

Gerelateerde artikelen

Wie wordt de Betuwse ondernemer van het jaar?Verkiezing 'Drentse Onderneming van het Jaar' van startWinnaar verkiezing Friese onderneming 2016 Anker Stuy Verven