Nieuws Actueel
MKB-Nederland over coronawet: houd vast aan coronapas, als laatste redmiddel
Het coronatoegangsbewijs (CTB) moet onderdeel blijven van de gereedschapskist van het kabinet, als laatste redmiddel om bedrijven open te houden, mocht het virus weer oplaaien. Dat betogen ondernemers verenigd in VNO-NCW en MKB-Nederland.
Laatste update: 11 augustus 2022 14:39

Foto: ANP.
Terug in de tijd, en dat met de kennis van nu: Dit is misschien wel het beste magazine over ondernemen in coronatijd
Natuurlijk willen ook de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland voorkomen dat de economie weer op slot gaat. In het concept van de coronawet ontbreekt het CTB. ,,Wij zien liever dat het CTB helemaal niet hoeft worden ingezet, maar als bedrijven dicht zouden gaan zonder het CTB, dan kan het CTB een laatste redmiddel zijn", aldus een woordvoerder.
Lees ook: QR-code op de werkvloer: 5 vragen voor ondernemers
Coronascenario's
Verder eisen de ondernemersorganisaties van het kabinet dat voor de hele samenleving 'glashelder' is welke verschillende coronascenario' s er zijn en welke criteria daarvoor gelden. ,,Het kan namelijk nooit zo zijn dat corona alleen nog een risico voor sectoren en ondernemers wordt en zij de prijs betalen als het virus toch weer oplaait en de overheidsinspanningen te laat zijn", zo klinkt het. ,,Hierover bestaat echter nog steeds veel onduidelijkheid."
De organisaties wijzen erop dat in de verschillende sectorplannen ondernemers er alles aan doen om hun bedrijven op een veilige en verantwoorde manier in te richten voor klanten en medewerkers, los van de basisregels. ,,Richting het najaar is het belangrijk dat alles op tijd op orde is qua testen, vaccineren en zorgcapaciteit en dat we lessen trekken de afgelopen jaren."
Lees ook: Jan Meerman (INretail): ‘Overheid heeft niets geleerd van de crisis’
Nieuwe lockdowns voorkomen
In de politiek was aanvankelijk een ruime meerderheid voor de coronapas, maar naarmate het virus minder impact had, groeide het verzet. In de zesde verlenging van de tijdelijke coronawet was de coronapas (3G) daarom geschrapt.
Maar dat is onverstandig, vinden werkgevers. ,,Het belangrijkste is dat we nieuwe lockdowns voorkomen en de samenleving en economie openhouden”, meldt de woordvoerder. ,,Daarom is het van groot belang dat alle mogelijke middelen beschikbaar zijn voor het worstcasescenario. De wet regelt alleen de juridische basis, de daadwerkelijke inzet vraagt apart een beslissing.” Ook in diverse sectorplannen (van de culturele instellingen en casino’s) speelt het coronatoegangsbewijs een rol, vooral als andere maatregelen genomen zijn en het virus nog altijd hard rond raast.
UPDATE
Dit ANP-artikel is aangepast; een eerdere kop boven het artikel suggereerde dat niet ondernemersorganisaties maar 'ondernemers' (dus in het algemeen) vast willen houden aan de coronapas als redmiddel.