Nieuws Actueel

Ondernemers klagen over gebrek aan handhaving

Het broeit op de Rotterdamse markt. Volgens marktkooplieden is het één grote chaos op de Binnenrotte. Marktmeesters zouden nauwelijks optreden tegen ondernemers die de regels overtreden. Wie een grote mond heeft, zou met rust worden gelaten. Dit leidt geregeld tot ruzie onderling. Dit bericht het AD woensdag.

Abdel Ilah Rubio 24 februari 2016

Markt Kooplieden

Voor Jan van de Bogaard van de Rotterdamse Standwerker Belangen (RSB) is de maat nu echt vol. "De marktmeesters zijn niet capabel voor dit werk. Het zijn koekenbakkers", zegt hij boos.

Voorheen konden marktkooplui met hun probleem terecht bij een chef buitendienst. "Als je die belde, stond hij er en loste hij het probleem op. Nu hebben we ieder keer een ander."

Volgens ondernemer Sjaak van der Most worden de marktmeesters tegengewerkt van hogerhand. "Ze durven geen beslissingen te nemen, bang op hun vingers te worden getikt."

Pure willekeurOmdat er veel wisselingen zijn, wordt het ook niet opgemerkt als ondernemers op de markt hun plek verhuren aan een ander, wat niet mag. "En de één zegt dit, maar als je een week later een ander treft is het weer anders. Het is pure willekeur", klaagt ondernemer Dick Vriens (78), een van de oudste marktkooplieden van Rotterdam.

"Voorheen werd op de centimeter gekeken waar we mochten staan", vertelt zijn dochter Monique. Ondernemers mogen hun waren in principe stallen tot aan de rand van de kraam. Maar veel marktkooplieden hebben maling aan deze regel, vertelt ze.

Haar vader toont meerdere foto's waarop te zien is dat de spullen een paar meter voor de kraam staan uitgestald. Daar wordt niet tegen opgetreden, klaagt hij. "Van de één mag je je auto wel op de markt parkeren, en van de ander niet. Er is geen duidelijkheid. Als je goed kan vloeken, lopen ze verder. Dat kan ik me wel voorstellen, want ze krijgen geen rugdekking van hun meerdere."

GemeenteDe ondernemers stapten vorige maand met hun grieven naar verantwoordelijk wethouder Maarten Struijvenberg. "We hebben 1,5 uur gepraat en er is veel beloofd, maar we hebben niets meer gehoord."

Volgens de gemeente is het te simpel om te stellen dat de geschetste broeierige sfeer op de markt aan de marktmeesters ligt. "Niettemin hebben deze signalen ons ook recent beriekt via de ondernemers op de markt. Daarop is direct actie ondernomen", zegt een woordvoerder van Stadsbeheer. "Natuurlijk is het zo dat wat voor de ene koopman geldt, ook voor de ander geldt. Gelijke monniken, gelijke kappen. Daarover is uitvoerig met de marktmeesters gesproken en we blijven het monitoren. Maar het blijft mensenwerk en wat hetzelfde lijkt, hoeft niet altijd hetzelfde te zijn."

Kooplieden kunnen volgens hem altijd bij de marktmeesters terecht bij problemen. Als het nodig is, wordt de teamleider opgeroepen.