Nieuws Actueel

Ondernemers schakelen over van Human Resources Management naar Human Being Management

Inzetten op gelukkige klanten dankzij gelukkige medewerkers in een fijne werkomgeving. Hoe doe je dat?

Leo Bormans | De Ondernemer i.s.m. MKB Nederland 26 september 2017

Leobormans 3

Ondernemers schakelen over van Human Resources Management naar Human Being Management. Ze beschouwen werknemers niet langer als onuitputtelijke bronnen van efficiënte inzet (tot ze opgebrand zijn), maar als groeiende mensen in steeds veranderende contexten. Van 'human doings' naar 'human beings'.

Lees ook: Fitte werknemers zorgen voor een blije werkgever

De discussie over het evenwicht tussen werk en vrije tijd is achterhaald. Wij zijn precies dezelfde mensen tussen 8.00 en 18.00 uur als tussen 18.00 en 8.00 uur. Als we thuis niet goed in ons vel zitten, wreekt zich dat op het werk en andersom. Dat los je niet op met een 'Happy Hour' als de rest van de week 'Misery Week' is.

Geluk maakt productief

Het is niet naïef om in te zetten op gelukkige klanten, in gelukkige werkomgevingen dankzij gelukkige samenwerkers. Dat toont wetenschappelijk onderzoek aan. Gelukkige medewerkers zijn loyaler, productiever en innovatiever. Ze zijn minder snel ziek en maken minder fouten. Hun klanten en collega's zijn tevredener en hebben minder klachten.

Stel je mensen de vraag

Zijn jouw medewerkers gelukkig op hun werk? Vraag hen eens of zij minstens drie van de volgende vragen met 'ja' kunnen beantwoorden?

1. Mag ik hier zijn wie ik ben? Dat heeft te maken met respect voor mens en diversiteit.
2. Mag ik hier worden wie ik wil worden? Hoeveel kansen krijg ik op groei en ontwikkeling die bij mij past?
3. Mag ik hier samenwerken met andere mensen? Of worden wij hier voortdurend tegen elkaar uitgespeeld in competitie met anderen?
4. Draagt mijn werk bij tot een groter geheel? Herken ik mij in de waarden, de visie en de missie van deze organisatie?

Een team is een groep mensen die samenwerken. Een goed team zijn mensen die samenwerken én elkaar vertrouwen. Goede leiders geven mensen de kans om te zijn wie ze zijn, te worden wie ze willen worden, samen te werken met anderen en hen te verbinden met de missie van het werk in zijn geheel. Ze geven hen de kans om zichzelf als mens te realiseren en om van hun dromen doelen te maken.

Gelukkige medewerkers zijn loyaler, productiever en innovatiever

Leo Bormans, inspirator