Nieuws Actueel
Hellendoornse ondernemers slaan handen ineen voor ‘onzichtbare’ jongeren
Twente telt zo'n 3.000 'onzichtbare' jongeren zonder baan of uitkering. Johan Middelkamp, eigenaar van Sallandse Wegenbouw, stelt de problematiek van deze 'onzichtbare werklozen' aan de orde in de werkgroep 'Scoren in Hellendoorn'. Dat meldt de Tubantia.

Johan Middelkamp (58): "We hebben vastgesteld dat we in de gemeente Hellendoorn een dikke 300 van deze jongeren hebben. Ik ben ervan overtuigd dat ze graag aan het werk willen. Het aantal weten we ongeveer, maar niemand kent ze precies. En dus wordt er niks voor hen gedaan. Eigenlijk asociaal, te gek voor woorden."
‘Nuggers’Voor de groep waar het om gaat, is wel een naam bedacht: 'nuggers', ofwel niet-uitkeringsgerechtigden. "Ze zijn jonger dan 27 jaar. Het zijn schoolverlaters of jongeren die niet lang genoeg hebben gewerkt om een uitkering te krijgen. Daarom staan ze niet ingeschreven bij het UWV.
Dat was twee jaar geleden ook het geval met zijn eigen dochter. "Ze was toen 24 jaar, werkte een paar uur bij de kinderopvang en moest er daar uit. Ze viel in de ogen van onze overheid nergens onder. Dat stoorde me gigantisch. We hebben geprobeerd het aantal ‘nuggers’ in de gemeente Hellendoorn vast te stellen. We komen uit op 308. Van die uitkomst ben ik heel erg geschrokken."
Middelkamp wil met andere ondernemers letterlijk van deur tot deur gaan in z'n gemeente om de 'nuggers' op te sporen. "We willen deze jongeren scholing, een werkervaringsplaats en een werkplek aanbieden."
Samenwerking met gemeenteTegenover de investeringen die de Hellendoornse ondernemers bereid zijn te doen, geldt van hun kant wel een belangrijke voorwaarde: de gemeente moet de deelnemende bedrijven opdrachten geven. "We zijn natuurlijk geen sociale werkplaats. De gemeente moet ons helpen en in ruil zorgen voor voldoende werk."
Wethouder Anja den Dolder van Hellendoorn wil met Middelkamp in overleg over de mogelijkheden. "Bij aanbestedingen zijn we gebonden aan regels. Maar ik vind het fantastisch dat ondernemers het voortouw nemen om wat voor deze groep jongeren te doen", verklaart ze
3000 ‘onzichtbare’ jongeren in TwenteHet probleem van de 'nuggers' is niet voorbehouden aan Hellendoorn alleen. Naar schatting behoren in heel Twente zo'n 3.000 jongeren tot deze groep. Eenzelfde aantal jongeren stond in augustus bij het UWV in Twente officieel geregistreerd als werkzoekende. Vorig jaar zomer startten tien vakopleidingen, Werkplein en ROC van Twente in deze regio een actie om de groep 'onzichtbare jongeren' te bereiken.
“Het resultaat valt tot dusver tegen”, zegt Paul Mollink, senior-beleidsadviseur arbeidsmarkt van de Regio Twente. "Ook al omdat de samenstelling van deze groep steeds verandert. We zijn erg benieuwd hoe de plannen in Hellendoorn uitpakken en willen ze ook steunen."