Nieuws Actueel

Ondernemers Borne tegen sluiting spoorovergang Oonksweg

De spoorwegovergang in de Oonksweg levert nauwelijks opstoppingen op. Sluiting betekent juist grote ellende.

Van onze redactie 5 april 2016

Oonksweg borne lars smook

Ze kunnen er met hun hoofd niet bij. Het sluiten van de spoorwegovergang in de Oonksweg draagt helemaal niets bij aan betere bereikbaarheid van Borne. Het is de overgang waar de wachttijden het kortste zijn en waar het minste verkeer gebruik van maakt. Maar juist door deze te sluiten, zoals de gemeente wil als onderdeel van een reeks maatregelen tegen de problemen rond het spoor dat dwars door het dorp gaat, vrezen ondernemers op onder meer het industrieterrein de Molenkamp economische schade te lijden.

De ontsluiting van het industrieterrein wordt volgens hen enorm verslechterd als de Oonksweg aan de oostzijde dichtgaat. Het is de entree van de Molenkamp, waar verder ook geen woonstraten zijn die last hebben van vrachtwagens of tractoren. Maar het is wel een snelle route richting de snelweg of het buitengebied en Zenderen. Voor een aantal ondernemers is het zelfs de levensader.

VorgersNeem het Bergingsbedrijf Vorgers. De autobergers moeten binnen 20 minuten ter plekke zijn bij een aanrijding in Hengelo, Enschede of Hof van Twente. Dat is de afspraak met Rijkswaterstaat. Worden die tijden niet gehaald, dan gaat het contract naar een concurrent. Stel dat de bergers straks via kleine weggetjes als de Gildestraat moeten rijden naar de rondweg, dan kost hen dat minstens 5 minuten extra. Borgers vreest dat de limiet van 95 procent op tijd rijden dan niet meer wordt gehaald. Dan kan het bedrijf wel stoppen, beaamt Rik Vorgers. "Wij slepen hele vrachtwagencombinaties af. Daar kom je direct mee in de problemen in deze straten."

LevensbelangVoor Hugo Jonge Poerink is de Oonksweg ook van levensbelang. Zijn ijzerwaren- en gereedschappenhandel Probin is afhankelijk van aannemers die langs het bedrijf rijden en even binnenwippen voor hun aankopen. Wordt de Oonksweg moeilijker bereikbaar, dan gaat die klandizie aan zijn neus voorbij, denkt hij.

Bertus Vredeveld van het gelijknamige transportbedrijf vreest klachten van omwonenden als hij met zijn zware wagens straks door kleine straten moet. Nu blijft de overlast beperkt tot het industrieterrein, in woonstraten wordt straks zeker geklaagd. Zijn motto luidt daarom: "Zorg voor zo min mogelijk overlast, want vroeg of laat keert zich dat tegen je."

TractorenJan Ezendam voorspelt veel problemen als zijn klanten met de trekkers naar zijn landbouwmechanisatiebedrijf komen. Gebroeders Ezendam is nu eenvoudig bereikbaar uit de richting van Zenderen of Twickel. Als de overgang wordt afgesloten dan moeten de klanten omrijden via woonstraten. Grote tractoren in smalle straten zijn volgens hem een levensgevaarlijke combinatie.

Te snel akkoordDe ondernemers vinden dat er niet goed is nagedacht over de voorstellen en dat de gemeenteraad te gemakkelijk akkoord is gegaan met het idee om 'van buiten naar binnen' te werken bij het oplossen van de verkeersproblemen in Borne. Het was een compromis om de raad akkoord te laten gaan met de aanleg van de gemeentelijke verbindingsweg langs de oostrand van Borne. Maar afsluiting van de Oonksweg lost volgens de ondernemers nauwelijks iets op aan het feit dat door het spoor dwars door het dorp het verkeer stokt zodra er een trein aankomt.

De spoorbomen zijn nauwelijks een minuut dicht als een trein passeert. Bij het station duurt dat vele malen langer, met name als de treinen er stilstaan. De spoorbomen aan de Azeloseweg blijven al die tijd gesloten. Maar ook de andere overwegen zijn langer dicht, omdat de treinen vaart minderen of nog niet op snelheid zijn. Deze overgangen door tunnels vervangen is een beter idee.

AansluitingJan Jonge Poerink van Anglo Staal Holland laat zien hoe de Oonksweg het best aangesloten kan worden op de nieuwe verbindingsweg: achter het bedrijf SLP langs. Als de gemeente per se geen extra aansluiting wil, dan kan de kruising met de Bornerbroeksestraat worden geschrapt en kan daar de spoorwegovergang worden afgesloten. Op die plek zit al een tunnel voor fietsers in de planning. Volgens de ondernemers is er ook weinig autoverkeer, dus is de overlast minder.

De ondernemers hebben al op verschillende manieren geprotesteerd tegen de plannen, maar voelen zich niet gehoord. Het antwoord van de gemeente is dat er niets gebeurt voordat er een voor iedereen aanvaardbaar alternatief is. Maar voor de ontsluiting van de Molenkamp is de Oonksweg feitelijk het enige alternatief. Waarom de gemeente haar zinnen heeft gezet op juist de afsluiting van deze overweg, dat is voor de ondernemers een raadsel.

Foto: Lars Smook