Nieuws Actueel

Ondernemers turnen Tilburgs bankgebouw om tot hostel

In het voorjaar wil het eerste hostel van Tilburg - Hostel Roots genaamd - aan de Stationsstraat openen. De crowdfunding start vandaag. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

BAS VERMEER | Foto: JAN VAN EIJNDHOVEN 18 november 2016

Hostel Stationstraat Tilburg Koen Molkenboer Marion Leijtens

Een barretje en pooltafel in de kelder waar de inloopkluis van de bank - met twee traliehekken en een deur zo dik als een onderarm - nog staat. Een bed verwerkt in het torentje van een hoekkamer. Samenwerking met festivals om zo het hostel een verlengstuk te laten zijn voor exposities of optredens.

Plannen

Tijdens een rondleiding door het majestueuze pand aan de Stationsstraat buitelen de plannen van ondernemers en geliefden Koen Molkenboer (36) en Marion Leijtens (34) over elkaar heen. Ze beginnen een hostel in het 1000 vierkante meter tellende pand uit 1903. Veel van de plannen zijn nog pril, maar het staat vast dat het hostel acht gedeelde kamers en vier privékamers krijgt voor in totaal 80 personen.

Met aan de voorkant uitzicht op de karakteristieke Stationsstraat, aan de achterkant op een grote buitenplaats en Westpoint en TalentSquare in de verte. Op kruipafstand van het station, in het immense rijksmonument dat dienst deed als bank.

Hoofdrol

De hoofdrol is voor het pand zelf weggelegd. Het wasemt oude rijkdom uit, van de omvang van de kamers tot het glas-in-lood in de ramen. Vanuit de enorme centrale hal kijk je op de binnenste drie verdiepingen uit. Achterin ligt een grote 'living' waar de hostel-bewoners straks iets kunnen eten of een borrel drinken.

(Tekst gaat door onder de foto)

Gedeelde- en privékamers

"Het is geen jeugdhotel", benadrukt Leijtens. "Maar een hostel voor alle leeftijden. Of het nu gaat om een festivalbezoeker of een ondernemer die hier voor een cursus een paar nachten logeert. Alleen kun je hier kiezen voor een gedeelde- of privékamer, daarom is het geen hotel."

Daarnaast zijn de voorzieningen op de kamers minder luxueus: de nadruk ligt op de gemeenschappelijke ruimte.

Crowdfunding

Wat in januari nog slechts een plan was, wordt volgend jaar werkelijkheid. De vergunningen voor de vestiging van het hostel zijn binnen. Er is steun van de bank, financiering van henzelf en een privé-investeerder. De twee hebben nog één hobbel te nemen. Deze ochtend schiet hun crowdfundingactie voor de laatste 106.000 euro online op geldvoorelkaar.nl.

"Investeerders krijgen er rente voor terug. En vanaf een bepaald bedrag zit er, onder meer, een overnachting bij."

Ze hebben er vertrouwen in: een paar deuren verderop werd zo de kiem gelegd voor het succesvolle koffiecafé Buutvrij. Daar werd 12.500 euro voor opgehaald via crowdfunding.

Ontwikkeling van de stad

De naam van het hostel verwijst naar de wortels van de twee: begin dit jaar keerden de geboren Tilburgers in de stad terug. Grappig detail: Koen Molkenboer kent het pand al goed, zo werkte zijn opa er als advocaat. "We willen met dit hostel het begin en eind zijn voor een bezoek aan de stad." Ze hebben er zin in. "Het kán nu ook omdat Tilburg de laatste jaren zich zo ontzettend heeft ontwikkeld."

Gerelateerde artikelen

Hostel Stayokay opent eerste vestiging in UtrechtGenerator Hostel: budgetslapen maar dan luxeTilburg steekt 2 miljoen in ondernemershuizen