Nieuws Actueel

Ondernemers uit Roosendaal organiseren speciaalbierfestival

Zo groots als het gerenommeerde Kerstbierfestival in de Essense Heuvelhal wordt de allereerste Speciaal Bierdaagse, op 5 en 6 november tussen Roosendaal en Wouw, nog niet. Maar initiatiefnemers Maurice Broeren en Maarten Verheij hebben vorig jaar zodanig geproefd aan de schuimkragen net over grens dat zij ook voor de West-Brabantse bierliefhebbers een jaarlijks proefevenement op touw willen zetten. Dat schrijft BN de Stem.

Franka van der Rijt | Foto: Tonny Presser / Pix4profs 2 september 2016

Bier 1065 2

"Afgelopen december bezocht ik voor het eerst het Kerstbierfestival. Ik wist niet wat ik zag. Een sporthal met tl-licht waar tweeduizend mensen uit alle hoeken van de wereld speciaalbieren komen proeven. Een internationaal topevenement in authentiek Belgische sfeer. We hadden meteen iets van 'Dat gaan we voor West- Brabant ook doen'", aldus Broeren, eigenaar én meesterschenker van café-zalen Donkenhof in Wouw.

'We' zijn Broeren en zijn vriend Maarten Verheij van evenementen- en communicatiebedrijf Zento in Roosendaal. Allebei ondernemers pur sang én mannen die iets hebben met speciaalbier. "De afgelopen jaren is het drinken van speciaalbiertjes een echte trend geworden. In Donkenhof schenk ik inmiddels bijna 100 verschillende bieren. Wat ook zo leuk is: over alle bieren zijn mooie verhalen te vertellen. Hoe worden ze gebrouwen, wat zit er allemaal in, hoe zit het met de smaken. Maar het gaat ons niet alleen om het bier zelf. Ook de sfeer moet bijzonder zijn." Vandaar een niet-alledaagse locatie: groencentrum De Wit-Van Dongen aan de Boeiinksestraat, op de kruising bij 't Anker aan de Wouwbaan. Een plek waar honderden bezoekers terecht kunnen, mét parking en buslijnen voor de deur. Het plan is om daar in het weekend van 5 en 6 november van 13.00 tot 19.00 uur tussen de zestig en tachtig bieren te schenken. "Geen avondfeest dus. We willen niet dat mensen laveloos naar buiten rollen."

Maar het Roosendaalse biertje Laveloos zal niet ontbreken, net zoals tal van andere regionale biersoorten. Liefhebbers van bokbier en religieuze bieren hebben ook genoeg te proeven, met dank aan 'hofleverancier' Van Dorst Drankenhandel. Het streven is om álle soorten trappist aan te bieden. Biergidsen lopen rond om gasten te adviseren. "We gaan iets heel moois brouwen."