Nieuws Actueel

Ondernemers willen landgoed uitbreiden met bierbrouwerij

De eigenaren van Nieuw Annaland in Vught willen het landgoed uitbreiden met een bierbrouwerij. Dat schrijft het Brabants Dagblad. "Dat wordt nog wel een avontuur."

Miranda van Houtum | Foto: Jan Zandee 21 september 2016

Als het een beetje meezit, beschikt Vught over enkele jaren over een eigen biertje, gebrouwen van hop, gerst of spelt, verbouwd op Vughtse grond. Misschien wel Annalandbier genaamd. Initiatiefnemer is André van den Broek, eigenaar van landgoed Nieuw Annaland, een vergaderlocatie aan de Boxtelseweg.

Enkele jaren geleden besloot Van den Broek zijn baan op te zeggen bij het ministerie van Landbouw. Sindsdien richt hij zich samen met zijn vrouw Els volledig op de ontwikkeling van het landgoed. Een tweede leven voor de monumentale boerderij met landerijen, die sinds 1936 familiebezit is. "Dat was spannend, maar het loopt gelukkig erg goed. We hebben 75 procent van de tijd gasten over de vloer. We zijn toe aan een volgende fase. Als tweede economische drager voor het landgoed willen we een kleinschalige bierbrouwerij beginnen", zegt de boerenzoon die studeerde aan de universiteit van Wageningen en beschikt over de nodige agrarische kennis.

ZorgwoningenDe zorgwoningen die eerder nog op het verlanglijstje stonden, zijn geparkeerd. "Uit een onderzoek, tevens de afstudeeropdracht van studenten van Avans Hogeschool, bleek namelijk dat deze niet bij het geheel passen", zegt de Vughtenaar. "Op de boerderij is altijd iets geproduceerd en dat brengen we weer terug. Voorheen waren melkvee, pluimvee, fruitteelt en akkerbouw belangrijke economische dragers. Nu zijn dat de vergaderruimtes en dadelijk is het de bierbrouwerij."

De bedoeling is dat zo veel mogelijk ingrediënten van het bier van het eigen land komen. "We hebben vijftien hectare natuurakkers, waar we bijvoorbeeld hop, gerst en spelt kunnen verbouwen. Dat wordt nog wel een avontuur. Ik zoek nog mensen met verstand van zaken die dat mee willen opstarten."

'Bierboot'De natuur rondom de boerderij heeft al een flinke oppepper gehad. Zo'n veertien hectare landbouwgrond heeft plaatsgemaakt voor een waterplas in het natste gedeelte van het gebied en naast de natuurakkers zijn ook natuurweides aangelegd en bosranden aangeplant. "In de toekomst willen we graag nog een paviljoentje aan het water bouwen en mogelijk een klein gastenverblijf, een winkeltje en een proeflokaal bij de bierbrouwerij." Ook een vaarroute naar Den Bosch, die ze gekscherend de 'bierboot' noemen, is nog een wens. "Het gaat ons in het bijzonder om een duik in de geschiedenis. In het verleden stond Den Bosch bekend als Moerasdraak en de stad door de omringende moerasgronden als een niet te nemen vesting. Wanneer je over de Dommel Den Bosch nadert, ervaar je deze strategische betekenis. Ook de gronden van Nieuw Annaland maken deel uit van deze bijzondere delta. Ons uiteindelijke doel is ervoor te zorgen dat de boerderij als geheel en als een rendabel bedrijf kan worden overgedragen aan de volgende generatie."