Nieuws Actueel

Ondernemers willen duurzaamheidslat hoog leggen

MKB Deventer droomt hardop van een Deventer Duurzaamheidsnetwerk van bedrijven. De aanzet hiertoe wordt gegeven tijdens een Duurzaamheids-ontbijt.

Rudi Hofman | Foto: Thinkstock 15 maart 2016

Duurzaam1065 thinkstock

Met een Duurzaamheid-ontbijt in het Postillion Hotel begint MKB Deventer vandaag met de uitvoering van een van de meerjarenprogramma's die onlangs door de organisatie zijn vastgesteld. Het Duurzaamheid-ontbijt valt onder het programma 'Nieuwe businessmodellen met innovatie, duurzaamheid/MVO en technologie'. Tijdens de ontbijtsessie delen vier Deventer MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, red.) ondernemers van het jaar, onder wie Pascal Hulsegge van JPR Advocaten en Henk Koning (McDonalds Deventer en Apeldoorn) hun kennis en ervaringen. Zij gaan vertellen hoe zij in hun bedrijf duurzaamheid hebben vormgegeven.

ActiefHet is, zo geeft MKB Deventer-voorzitter Harold Viscaal aan, nadrukkelijk niét de bedoeling dat aanwezige ondernemers lijdzaam toehoren. ,,Voor deze en toekomstige bijeenkomsten geldt dat onze leden hieraan actief mee kunnen doen. Ze zijn niet bedoeld vóór maar mét leden. We nodigen ondernemers uit in de hoop dat zij zich mobiliseren voor de doelen die wij nastreven.''

DiscussiesHet MKB-bestuur hoopt vandaag bij de aftrap op stevige, inhoudelijke discussies. Viscaal noemt zelf twee voorbeelden. 1. een bedrijf heeft een overproductie aan warmte, hoe kunnen andere bedrijven daarvan profiteren? 2. Een bedrijf zit met een bepaalde afvalstroom, hoe kan een ander bedrijf daar bruikbare grondstoffen van maken? ,,De leden bepalen uiteindelijk zelf het ambitieniveau op het gebied van duurzaamheid in Deventer'', aldus Viscaal. Als het aan het bestuur ligt, wordt de duurzaamheidslat heel hoog gelegd. 'Hoe geweldig zou het zijn als Deventer voor wat betreft duurzaamheid in Nederland een voorbeeldfunctie heeft! Het Deventer Duurzaamheidsnetwerk!', zo staat in de uitnodiging voor het ontbijt.

Circulair ondernemerschapTijdens de ledenbijeenkomst (gistermiddag waren er circa 45 aanmeldingen) is er ook aandacht voor circulair ondernemerschap: ondernemers die inzetten op maximaal hergebruik van producten en grondstoffen. Na afloop is er gelegenheid tot napraten en kunnen de vervolgstappen worden bepaald die nodig zijn om de duurzaamheidsambitie van MKB Deventer vorm te geven.

De andere meerjarenprogramma's waarvan het ruim 1100 leden tellend MKB Deventer werk wil maken zijn 'Deventer beleefstad: vitale binnenstad' 'E-commerce stad van het oosten' en 'Export-internationalisering'. In het kader van de export komt MKB Deventer op korte termijn met het boek Made in Deventer!Hierin worden tachtig Deventer bedrijven over het voetlicht gebracht die (ook) succesvol zaken doen over de grens.