Nieuws Actueel
Ondernemers willen PostNL servicepunt behouden
Hart voor het dorp en een beetje extra omzet. Andere redenen hebben dorpsondernemers niet meer om een servicepunt van PostNL te beheren, schrijft BN de Stem.

PostNL verlaagde per 1 juli de vergoeding die ze aan winkels betalen voor het verwerken van postpakketten en de verkoop van postzegels. Supermarktketen Albert Heijn heeft laten weten dat 156 winkels zullen stoppen met het voeren van een PostNL servicepunt. Individuele franchiseondernemers van Albert Heijn hebben zelf kunnen beslissen over de aanwezigheid van een servicepunt.
ServiceZo heeft AH-ondernemer Pollemans uit Etten-Leur ervoor gekozen om deze dienstverlening voor zijn klanten te behouden. Ook andere supermarktondernemers kiezen ervoor om de service aan te houden.
"Voor het geld moet je sowieso niet bij PostNL zijn", zegt Mark de Bont van Dagwinkel in Hooge Zwaluwe. "Het is altijd al een trutvergoeding geweest en dat wordt nu gewoon nog een beetje minder."
"Als ik stop, dan haal je wéér een stukje service weg uit het dorp", zo motiveert De Bont zijn besluit tóch door te gaan als PostNL-servicepunt. Het is dezelfde afweging die veel ondernemers in kleinere dorpen maken.
"Vroeger waren we een compleet postkantoor", zegt Jan Verhoeve van Knutselhoek Elja in Made. "Toen hadden we er ook nog een ING-kantoor bij. Ze kleden het gewoon allemaal heel langzaam uit. Ik kan snappen dat grote ketens er mee stoppen. Die kunnen een vuist maken. Als kleine ondernemer lukt dat niet."
Diegenen die in Gilze iets te verzenden hebben, kunnen terecht bij bakkerij Vromans. "Wat doen we de mensen aan?" vraagt Simone Vromans zich af. "Wij zijn de enige zaak waar mensen hier terecht kunnen."
Natuurlijk is er ook de extra omzet die gegenereerd wordt door impulsaankopen van klanten die iets komen halen of posten. Al is dat volgens geen van de benaderde ondernemers een substantieel deel van de omzet. "Je hoopt natuurlijk wel dat mensen meteen een pondje gehakt of een onsje boterhammenworst meenemen", zegt Leo Hermans. In Wagenberg kunnen pakketjes worden verstuurd en opgehaald via Slagerij Hermans.
De slager werd twee jaar geleden al geconfronteerd met een tariefsverlaging, toen zijn contract met PostNL af liep. "Ik heb even overwogen te stoppen," zegt Leo Hermans. "Ik kwam er achter dat de provisie in december ineens honderd euro lager uitviel dan het jaar ervoor."
Kort gedingDe Vereniging Van Postale en Bancaire Retailers (VVP) heeft een kort geding aangespannen tegen het postbedrijf.
Een woordvoerder van PostNL laat weten dat de verlaging het gevolg is van volumeveranderingen. "De mix is veranderd. Minder briefpost en meer pakketten." Volgens dezelfde woordvoerder komt PostNL de retailers tegemoet door eenvoudigere verwerking van de poststukken. Over de verwachte uitspraak van het geding kan en wil de woordvoerder geen uitspraken doen. "We zijn ons hierop voor aan het bereiden."
PostkantorenPostNL had begin 2015 ruim tweeduizend postkantoren in een winkel. Het bedrijf wil dit aantal de komende jaren terugbrengen naar circa duizend. De meeste van de overige duizend winkeliers krijgen dan het aanbod om PostNL-Pakketpunt te worden. PostNL wil eind 2018 circa drieduizend Pakketpunten ingericht hebben. Naast de duizend postkantoren die overblijven.
De cruciale ondergrens voor een PostNL-punt ligt bij de tweeduizend inwoners. Kleine kernen als Den Hout, Galder en Oosteind hebben om die reden geen enkele vorm van dienstverlening van PostNL.