Nieuws Actueel

Familiebedrijf klaar voor frisse wind

Bijna 150 jaar lang was De Kokse Hoeve tussen Erp en Gemert in handen van de familie Van den Boom. Na vier generaties komt daar een eind aan. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Roy van der Lee | Foto: Jeroen Appels \ Van Assendelft 1 augustus 2016

Familiebedrijf overname

Het zou best eens vierhonderd jaar geleden kunnen zijn dat het eerste borreltje werd uitgeserveerd op de plek van de huidige Kokse Hoeve. Al in 1600 had de plaatselijke boer namelijk een chauffeurscafé geopend in het gehucht tussen Gemert en Erp, zo weet Wim van den Boom die al zijn hele leven boven de zaak woont.

Lange tijd geleden lag 'Koks' nog aan de doorgaande weg van Den Bosch naar Helmond. Voor veel chauffeurs was het de ideale plek om even van hun koets of huifkar te stappen en op adem te komen met een drankje. "Die weg zal de belangrijkste reden zijn geweest om juist hier een zaak te beginnen", zegt Van den Boom. "Maar het water heeft ook meegespeeld. Lange tijd was het een belangrijke scheepvaartroute."

De horecazaak wordt al sinds 1872 gerund door de familie Van den Boom. Wim en zijn vrouw Lina zijn de vierde generatie. Zij zwaaiden de scepter van 1984 tot en met drie maanden geleden. Elke generatie Van den Boom heeft zijn eigen draai gegeven aan de zaak. Wims vader was bijvoorbeeld degene die in 1973 de stal van de boerderij ombouwde tot feestzaal en daarmee een einde maakte aan het laatste stukje boerderij. Wim en Lina zelf hebben naar eigen zeggen bijna non-stop verbouwd. Nu zijn er wel drie feestzalen, een restaurant, een groot terras en een speeltuin te vinden.

Aan het waterDe Aa, op maar een steenworp afstand van de zaak, heeft in de geschiedenis van de zaak altijd een centrale rol gespeeld. Amper honderd meter bij De Kokse Hoeve vandaan ligt een bakstenen brug over het water die Gemert met Erp verbindt. Wims vader heeft nog gezien hoe de Duitsers die gebouwd hebben, als vervanging voor een exemplaar van hout. En hoe het diezelfde Duitsers een paar jaar later niet lukte de brug op te blazen toen zij zich terugtrokken. De brug ligt daarom nu nog, ogenschijnlijk onaangetast, vredig in het groen.

Een generatie eerder gebruikte Wims opa het water van de Aa om in te vissen. Een anekdote die zijn kleinzoon nu nog steeds erg graag vertelt. "Dan vroeg hij aan mijn oma wat er op het menu stond die avond. En als er niets gepland stond, zorgde hij zelf voor vis. Dan dook hij in een wiel in de Aa en pakte de vissen er met zijn blote handen uit. Zo vol zat het er." Anno 2016 wordt de vis op het menu iets verder van huis gevangen. Het water wordt nog steeds gebruikt voor bijvoorbeeld kanoverhuur. Zwemmen in de Aa wordt bezoekers afgeraden.

Het stel heeft de zaak intussen met een gerust hart overgedragen aan Peter en Susan Beniers (zie verhaal hiernaast). Ze blijven wel gewoon boven de hoeve wonen. "Ik heb nu weer dezelfde slaapkamer als toen ik twaalf jaar was", zegt Wim.

OvernameHij en zijn vrouw Lina hebben de zaak 32 jaar met plezier gerund. Maar enige tijd geleden hoorde Wim zichzelf denken: het zal mijn tijd hier wel duren. Dat was voor hem het moment om actief op zoek te gaan naar een nieuwe uitbater. Het bedrijf in de familie houden zat er niet in. De kinderen van Wim en Lina hebben namelijk geen ambities in de horecawereld. Iets dat ze hen niet kwalijk nemen. "Zoiets moet in je zitten", weet Lina. "Op ons is ook nooit druk uitgeoefend om het te gaan doen."

Regelmatig zullen de twee hun neus nog laten zien. Zo adviseren ze de nieuwe uitbaters en blijft Wim verantwoordelijk voor wat hand- en spandiensten. En natuurlijk een praatje met zijn vaste klanten. "Maar als ze een biertje willen, zullen ze toch echt bij een ander moeten zijn."

Na anderhalve eeuw tijd voor frisse wind

Het is niet niks om als buitenstaander een bedrijf over te nemen dat dik 140 jaar in handen van dezelfde familie is geweest. Daar zijn Peter en Susan Beniers zich maar al te goed van bewust. Ze zijn dan ook zeker niet van plan om direct enorme veranderingen door te voeren. Dat zou onverstandig zijn bij een begrip in de regio als De Kokse Hoeve. Maar een kleine opknapbeurt kan geen kwaad. Om te beginnen met een andere, traditionele kaart in een nieuw jasje.

Het stel runt naast De Kokse Hoeve ook restaurant en zalencentrum De Traverse in Helmond. De landelijke ligging en gemoedelijk sfeer deed hen naar hun nieuwe stek trekken. In de eerste maanden na de overname hebben ze het restaurant al een nieuwe look gegeven. Het resultaat bevalt ook de oude eigenaren Wim en Lina van den Boom, die op de achtergrond nog een oogje in het zeil houden. Iets dat Peter en Susan erg belangrijk zeggen te vinden.

"Hier komen gezinnen, zakenlieden, maar ook boeren", zegt Peter. "Het is aan ons om het al die verschillende soorten mensen naar de zin te maken. Daarom hebben we een sateetje of een biefstuk, maar ook wat exclusievers."

MeerjarenplanVoor de komende jaren heeft het stel grote plannen met de zaak. Zo moet het restaurant door een aanbouw een flink stuk groter worden. Ook komt er een plek waar kinderen binnen kunnen spelen en wordt de buitenspeelplaats aangepakt. En er zijn plannen voor het creëren van een trouwlocatie. "Nee, het is bepaald niet zo dat we De Kokse Hoeve er maar even bij doen", zegt Susan. "We hebben nu een plan liggen dat in de komende vijf jaar moet worden uitgevoerd."