Nieuws Actueel

Ondernemerspartij: meer vrijheid voor ondernemers en minder belastingdruk

Zo'n twee jaar geleden richtte politieman en oud-Kamerlid voor de PVV Hero Brinkman de Ondernemerspartij (OP) op. Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen hoopt hij op een of meerdere zetels. "Ik wil het de ondernemer makkelijker maken in dit land."

Sjan Verhoeven 28 februari 2017

Hero Brinkman

De 52-jarige Brinkman begon de Ondernemerspartij omdat 'ondernemers aan hem bleven trekken' na zijn vertrek uit de Tweede Kamer. "Ik heb er lang over nagedacht. Je gaat niet impulsief de beslissing nemen om weer de politiek in te gaan. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan, omdat ik de huidige situatie heel onrechtvaardig en slecht voor het land vind. We leven in een mooi land, maar ik heb de indruk dat het vele malen beter kan."

Zzp en mkb

De Ondernemerspartij richt zich op zzp'ers en mkb'ers. "Dat betekent dat sommige van onze standpunten niet leuk zijn voor grote bedrijven, maar ik zie de belangen tussen die twee groepen ook anders", aldus Brinkman.

"Grote, beursgenoteerde bedrijven sluiten deals met de Belastingdienst. Wij vinden: als je hier zit, moet je gewoon belasting betalen, punt uit. De slager op de hoek en de bakker aan de overkant kunnen die deals niet sluiten, die moeten ook gewoon belasting betalen."

De Ondernemerspartij staat voor meer vrijheid voor ondernemers en minder belastingdruk. De btw moet weer terug van 21 naar 19 procent. De wet DBA, die zeker tot 1 januari 2018 is opgeschort, moet wat Brinkman betreft verdwijnen. "Er moet een heldere grens gesteld worden. Dat kun je doen door een minimum omzetplafond in te stellen van bijvoorbeeld 40.000 euro. Dan moet je minimaal dat bedrag aan omzet halen wil je jezelf zelfstandige kunnen noemen."

Zetels

"Je zou ook kunnen zeggen dat je een grens stelt aan het aantal opdrachtgevers. Dat moeten er bijvoorbeeld minimaal drie zijn, wil je gezien worden als zelfstandige. Op dit moment is het: je gaat een opdracht aan, je wordt ingeschaald als zelfstandige en achteraf wordt bekeken of dat eigenlijk wel klopt. Dat werkt natuurlijk niet."

Brinkman heeft "absoluut de indruk" dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart een of meerdere zetels kan halen. "Dat merk je bij onze bezoeken in het land en aan de respons via onder meer de Stemwijzer. Verder hebben wij tienduizend bezoekers per dag op onze site, da's veel voor een politieke partij."

BeUnited

De komende periode is Brinkman regelmatig aanwezig bij netwerkbijeenkomsten van ondernemersclub BeUnited, onder meer bekend van de BitterBallenBorrels in het hele land. "De campagneperiode is altijd spannend. Veel politici hikken er een beetje tegenaan, maar ik vind het prachtig. Je praat met de kleine ondernemers en je weet precies wat hen beweegt."

"Zij benoemen de problemen, ik kom aan met programmapunten en je hebt meteen een klik. Die ondernemer is blij, die lacht, die ziet een politicus die hem begrijpt."

Ik wil het de ondernemer makkelijker maken in dit land

Hero Brinkman