Nieuws Actueel

Ondernemersruzie bestemmingsplan Villa Moors opgelost

Het Retail Platform Steenbergen (RPS) gaat niet in beroep tegen het nieuwe bestemmingsplan van Villa Moors, met plaats voor commerciële ruimte onder De Nieuwe Villa. De winkeliers willen wel meedenken met ondernemer en eigenaar Leo Buuron over een niet-commerciële invulling van die ruimte.

Majda Ouhajji 22 maart 2016

Rechtszaak

Voorzitter Kees de Bruin: "Wij denken dan aan een invulling die het centrum versterkt." Het RPS gaf eerder al aan graag een zorgboulevard op die locatie te zien. Een gebied waarin de Lindenburgh en Vraagwijzer versterkt worden door zorgaanbieders. Van daaruit zouden mensen vervolgens richting het centrum kunnen trekken om te shoppen. "Ons belang is de niet geringe leegstand in het centrum", zegt de Bruin. "We willen de focus leggen daar waar onze leden zitten." Die leden is inmiddels ook gevraagd om suggesties door te geven aan de firma Buuron.

Leo Buuron wil op het terrein van Villa Moors, tegenwoordig officieel Villa Buuron, een pand bouwen met achttien appartementen en duizend vierkante meter voor detailhandel. Dat project is De Nieuwe Villa gedoopt.

AssenkruisHet RPS is fel tegenstander van commerciële ruimte op die plek. De winkeliers zijn bang dat winkels buiten het zogeheten 'assenkruis' het centrum leegtrekken. De helft van de ruimte is inmiddels verhuurd aan 't Bakhuys, dat nu nog op de Markt zit. Buuron deed eind januari een handreiking en stelde het RPS voor om samen met de gemeente op zoek te gaan naar een andere, niet-commerciële invulling van de ruimte. Hij dacht daarbij aan zorg, horeca of dienstverlening. Daar wil hij anderhalf jaar de tijd voor nemen. Als het dan niet is gelukt, gaat hij op zoek naar een commerciële invulling.

Buuron hoopt nu voortvarend aan de slag te kunnen. Het RPS, de gemeente en hij hebben inmiddels een eerste gesprek achter de rug. Er is geen afsprakenschema gemaakt, vertelt hij. "Als ze tegen iets aanlopen, zullen ze dat wel laten weten en ik ook."

Tegen het bestemmingsplan van Villa Moors is voor zover bekend één bezwaarschrift ingediend bij de Raad van State, door een omwonende. De leden van het RPS zijn wel teleurgesteld in het besluit van de gemeente om het bestemmingsplan goed te keuren, maar zien een procedure niet zitten. "Concurrentie is geen issue bij de Raad van State", legt De Bruin uit.

Inmiddels heeft Buuron zeventig procent van de appartementen verkocht. In principe kan de bouw beginnen, maar Buuron moet nog overleggen met de gemeente over de inhoud van het bezwaarschrift.