Nieuws Actueel

Ondernemingsdossier is fiasco in Kampen

Het ondernemingsdossier dat de gemeente Kampen in 2013 in het leven riep om het de horeca makkelijker te maken, slaat niet aan. Slechts één Kamper horecaondernemer heeft zich sindsdien ingeschreven voor zo'n dossier, waarmee makkelijker zaken als terrasvergunningen of tapontheffingen aangevraagd kunnen worden.

Wim Schluter 16 juni 2016

Mappenordnersdossiersbvliquideren

Kampen lijkt een uitzondering. Zo'n 8.500 ondernemingen in 53 gemeenten verspreid over Nederland maken al gebruik van zo'n digitaal dossier. Waarom het in Kampen niet aanslaat, weet wethouder Geert Meijering niet. "Misschien dat horecaondernemers hier toch meer zien in een één- op-ééngesprek met onze medewerkers", gist Meijering.

Stekker eruitBinnenkort bekijkt de gemeente wat te doen met dit dossier. Mogelijk dat ze het project nog eens goed onder de aandacht wil brengen van de doelgroep. Het kan ook zijn dat ze de stekker eruit trekt.

Opvallend dat de horecaondernemers het laten afweten bij het ondernemingsdossier. Als er tijdens de VVD-toerisme-avond een thema terugkeerde, was het wel het afschaffen van overbodige regelgeving. Dit is volgens de aanwezigen de toverformule voor het stimuleren van het toerisme in Kampen. De bijeenkomst was maandagavond in hotel Van Dijk aan de IJsselkade. VVD-kamerlid Erik Ziengs liet daar zijn licht schijnen over het fenomeen toerisme.

RegelsBeperkende regels zijn menig ondernemer een doorn in het oog, weet hij uit ervaring. Niet alleen regels die sommige ondernemers op jaarbasis uren werk kosten, maar ook grotere maatregelen. Zoals in Kampen het voorlopig afsluiten van het Reevediep voor doorgaand recreatieverkeer. "Verbazingwekkend", stak Ziengs zijn oordeel niet onder stoelen of banken. "Terwijl ik juist heb begrepen dat bootjesmensen het liefst een rondje varen."

IllegaalOok andere regels kunnen beperkend zijn voor toerisme, kreeg Ziengs te horen. Zoals bestemmingsplannen, die het ondernemers lastig maken hun bedrijf uit te oefenen. Zo moest wethouder Meijering erkennen dat de op de VVD-avond aanwezige agrarische ondernemer en VVD'er Harry Bruins met zijn Erf 1 op Kampereiland volgens het bestemmingsplan illegaal bezig is met verkoop aan particulieren. Meijering: "Het is soms best een lastige afweging zoiets al of niet aan te pakken"