Nieuws Actueel

Onderzoek: drone kan magazijnvoorraad inventariseren

Magazijnen kunnen geïnventariseerd worden met drones. Ook met goedkope, schrijft De Stentor. Dat concluderen studenten van Hogeschool Windesheim na onderzoek dat zij afgelopen maanden met drones hebben gedaan in het Polymer Sience Park in Zwolle.

Luuk Sporrel | Foto: Polymer Sience Park 20 januari 2017

Drone polymer science

Drones in magazijnen zijn een uitkomst in de logistiek en kunnen in de toekomst een prominente rol gaan spelen, weet Windesheimdocent Jens de Craen, die het project begeleidde. "Walmart en Amazon - twee grote Amerikaanse bedrijven - zijn ook aan het testen wat de mogelijkheden zijn."

In Nederland zijn met het fenomeen nog maar kleine stapjes gezet. "Voor zover ik weet is er alleen een softwarebedrijf in Groningen dat zich ermee bezig houdt", aldus De Craen. De Windesheimstudenten mogen dus pioniers in het concept worden genoemd.

Test

Er werd getest op twee hoofdlijnen: volledig zelfstandig kunnen vliegen en detecteren van goederen. De studenten wisten beide doelstellingen te bereiken. De Craen is enthousiast over de bevindingen en ziet toekomst voor het concept. "Ik denk wel dat er iets in gaat plaatsvinden."

De studenten rustten de drones uit met met onder meer een QR- scanner of gebruikten een camera in de drone. De rondvliegende drone, die vervolgens een product tegenkomt, registreert het en stuurt de informatie automatisch door naar een computer. Daarin wordt de voorraad dan afgelezen.

Problemen

Ondanks de forse stap kleven er nog problemen aan het concept. "De drones kunnen de QR-codes niet tellen", legt Craen uit. Daardoor is alleen te zien of een product er is. Een oplossing daarvoor zouden drones zijn die 'intelligente foto's' maken. Ook hebben niet alle producten een QR-code. Een oplossing zou kunnen zijn om soortgelijke chips te gebruiken die ook in bibliotheekboeken zitten. Ook hebben de drones soms problemen met externe signalen van bijvoorbeeld mobiele telefoons.

"Wij hebben gewerkt met relatief goedkope drones, die hebben het goed gedaan." Een duurdere drone is sneller, maakt scherpere foto's en is bovendien stabieler, waardoor scannen gemakkelijker wordt.

Werkuren

Het grote voordeel is dat het veel mankracht scheelt, vertelt De Craen, bijvoorbeeld op moeilijk bereikbare plaatsen. "Het tellen van hogere stellages kost heel veel werkuren. Dat kostenvoordeel, daar zal het uit moeten komen."

De Craen ziet dat magazijnen steeds verder automatiseren. "Je ziet steeds meer dat de mensen uit de magazijnen verdwijnen." Rondzoemende drones kunnen een prominente rol gaan spelen. "Dan kun je uiteindelijk zelfs de lichten uitdoen in het magazijn, omdat er toch geen mensen zijn."