Nieuws Actueel

Onderzoek: Nederland wordt onaantrekkelijker voor de scheepvaart

Zeevaart is belangrijk voor de Nederlandse industrie, maar hoe lang ons land nog een grote speler is op zee is nog maar de vraag. Dat stellen onderzoekers in een nog niet gepubliceerd rapport van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) dat in handen is van het ANP en waar ook De Telegraaf over heeft bericht.

ANP 7 juni 2023

ANP070623126 1

Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat Nederland grip houdt op de maritieme sector, vanwege bedreigingen op zee van concurrerende landen.

Door de invoer van bijvoorbeeld strengere belastingregels voor grote ondernemingen, kan het buitenland voor bedrijven gaan lonken. De topman van het maritieme bedrijf Boskalis zei al een vertrek uit Nederland te overwegen. In het rapport staat dat dit soort signalen ook de aantrekkelijkheid van Nederland aantasten als vestigingsplaats voor grote buitenlandse bedrijven.

Tekort aan woningen

Het tekort aan woningen zit de scheepvaart ook in de weg. Zo woedt er al enige tijd een discussie over of een vestiging van het scheepsbouwbedrijf Damen in Amsterdam plaats moet maken voor woningen.

In het rapport wordt de krapte op de arbeidsmarkt genoemd als nog een bedreiging voor de maritieme sector. Het tekort aan technische geschoolde mensen maakt Nederland steeds minder aanlokkelijk voor scheepsbouw. De onderzoekers stellen dat bovendien een wereldwijd groeiend tekort is aan zeevaarders, dus ook in Nederland.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws