Nieuws Actueel

Onderzoeker: groei chipmarkt zwakt flink af

De groei van de wereldwijde chipmarkt zal dit jaar minder sterk uitvallen dan eerder gedacht en volgend jaar kan die markt zelfs gaan krimpen. Dat voorspelt marktonderzoeker Gartner. Het bureau wijst daarbij vooral op de zwakkere vraag naar computers omdat consumenten vanwege de hoge inflatie minder uitgeven.

ANP 27 juli 2022

ANP270722162 1

Voor dit jaar voorziet Gartner nu een stijging van de wereldwijde chipverkopen met 7,4 procent. Dat is nog maar de helft van de groei die het onderzoeksbureau drie maanden geleden had verwacht. In 2021 stegen de chipverkopen nog met 26 procent.

In 2023 kan volgens Gartner dan een daling van de verkoop van halfgeleiders met 2,5 procent te zien zijn. "De wereldwijde chipmarkt gaat een periode van zwakte in die aanhoudt in heel 2023. We zien al zwakte bij eindmarkten, vooral markten die zijn blootgesteld aan consumentenbestedingen."

Coronapandemie

Volgens Gartner zullen de verschepingen van pc's dit jaar met 13 procent krimpen, na twee jaren van groei. Tijdens de coronapandemie was er juist nog sprake van een grote vraag naar computers door het vele thuiswerken. Verder denkt Gartner dat de verkoop van smartphones dit jaar met ruim 3 procent zal toenemen. Dat was nog een plus van bijna 25 procent in 2021.

Wel is Gartner positief gestemd over de vraag naar chips voor datacenters. Ook de vraag naar halfgeleiders in auto's blijft volgens het onderzoeksbureau sterk. De auto-industrie heeft al langere tijd te kampen met tekorten aan chips.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws