Nieuws Actueel
Ontslag medewerkers duurder én ingewikkelder geworden
Ondernemers staan voor onverwachte uitdagingen door de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz). Het aantal keren dat ontslag wordt afgewezen is toegenomen en als de arbeidsovereenkomst wel ontbonden mag worden, kost dit fors meer. Zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Erasmus School of Law.

De onderzoekers keken naar gepubliceerde en ongepubliceerde rechterlijke uitspraken uit de periode juli 2015 tot juli 2018. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd.
Voor de nieuwe wetgeving werd ongeveer 9 procent van de zogeheten ontbindingsverzoeken van arbeidsovereenkomsten - ofwel: ontslag - afgewezen. Na de invoering van de nieuwe wet was dat maar liefst 36 procent. Bij de aankondiging van de wet had initiatiefnemer Lodewijk Asscher het nog over een ‘muizengaatje’; volgens het FD om te voorkomen dat werkgevers iedereen konden ontslaan.
Lees ook: Ontslag op staande voet: wanneer het wel en niet mag
In de keren dat het ontslag wél wordt goedgekeurd is de vergoeding voor de medewerker meer dan verdubbeld. Voorheen was het ruwweg 31 duizend euro, na de invoering van de Wwz krijgt een werknemer gemiddeld 67.838 euro mee naar huis.