Nieuws Actueel

Van machinebankwerker tot wheelie-specialist

Van de beginnende ondernemers overleeft 79 procent de eerste twee jaar, na vijf jaar blijft 60 procent over. Wie zijn deze doorzetters?

Martine de Vente | Foto: Rink Hof 21 april 2016

Klaas de jong 101 motoren amsterdam

Klaas de Jong werkte bij een motorreparatiebedrijf, tot hij met een vriend voor zichzelf kon beginnen in een loods in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Het bedrijf werd een bv, de ouders van de vriend investeerden erin. Dat geld zit er nu nog in, ondanks dat Klaas' compagnon er vorig jaar mee ophield. "Ik betaal mijzelf een schamel salaris, zodat ik snel van die leningen af ben", zegt hij.

Hij werkte bij een bedrijf dat rekwisieten maakte voor special effects, was machinebankwerker en vond uiteindelijk zijn draai in de motoren. Als hij bij zijn vorige werkgever klaar was, ging hij 's avonds altijd nog even sleutelen voor zichzelf. Hij is specialist in het maken van wheelies, rijden op één wiel. Daar is zijn eigen motor helemaal op gebouwd.

Voor zichzelf beginnen, gaf hem ook de vrijheid, geen baas boven zich. Vanaf de eerste dag gaat het alleen maar beter. "In de winter was het altijd stiller, maar nu niet. Klanten blijven hun motor brengen. Mond-tot-mondreclame werkt het beste." En verder: gewoon goed werk leveren. Dat is ook Klaas' recept voor momenten van twijfel. "Ik maak me af en toe wel zorgen over of er genoeg binnenkomt. Weet je wat dan helpt? Gewoon ontspannen, even gaan zitten met een kop koffie. En dan lekker doorgaan."

Ben jij een doorzetter en wil je in deze rubriek? Mail naar: regioamsterdam@deondernemer.nl.

Wie: Klaas de Jong (38)Wat: MotorreparatieWaar: Westelijk HavengebiedSinds: 2013Contact: facebook.com/101Motoren