Nieuws Actueel

Ontwikkelaars staan te popelen om te bouwen in Rotterdam

Op de Provada werden in het Rotterdamse paviljoen goede zaken gedaan. Ontwikkelaars staan te dringen om in Rotterdam te bouwen, schrijft het AD.

Antti Liukku 9 juni 2016

The Muse 1065

De klapper is voor de Kaap. Met het project 'De Groene Kaap' krijgt Katendrecht de komende jaren er in één klap 450 woningen bij. Daarmee was het de grootste vis van de 'signeersessie' van wethouder Ronald Schneider, gisteren in de Amsterdamse RAI.

De Groene Kaap

,,Op ons mooie Rotterdam!'' riep hij verheugd, en hief een glas champagne in de lucht.

VastgoedwereldHet is een beeld dat niet vreemd is op de Provada, het jaarlijkse feestje van de vastgoedwereld. Nu de crisis definitief is geweken, is de sfeer uitbundiger dan ooit. Ook in het paviljoen van de 'Metropoolregio Rotterdam-Den Haag' is het volle bak. ,,Hier komt het geld los'', gniffelt een ambtenaar. Investeerders, projectontwikkelaars en architecten - iedereen neemt een kijkje.

Zwaar overspannenVolgens Peter van Nederpelt, directeur van Ooms Makelaars, is het dringen voor de ontwikkelaars. De markt draait op volle toeren. Dus is het zaak om als eerste een mooi wooncomplex neer te zetten. De Rotterdamse makelaar spreekt zelfs van 'Amsterdamse toestanden'. ,,De woonmarkt in Rotterdam is zwaar overspannen. Wie een woning in een gewilde buurt te koop zet, krijgt makkelijk dertig kandidaten. En die woning gaat weg boven de vraagprijs'', zegt hij. ,,Of neem het tweede deel van De Weg naar Kralingen dat in de verkoop is gegaan. Voor vijftig woningen hadden we vijfhonderd inschrijvingen. Anders de woontorens Boston en Seattle op de Wilhelminapier (220 woningen, red.) Daarvan is al 80 procent verkocht, terwijl de oplevering pas eind 2017 is! Alle nieuwbouw is zo goed als uitverkocht, dus ontwikkelaars moeten snel van start gaan.''

Nieuwe bouwgolfRotterdam staat aan de vooravond van een nieuwe bouwgolf, met plannen voor wel 2500 woningen. Zoals de 218-meter hoge Zalmhaventoren (485 woningen) en de 150-meter hoge Cooltower (280 woningen). Op de Provada werden gisteren de contracten voor zo'n 750 nieuwe woningen getekend. Daarnaast werd de onlangs gepresenteerde nieuwbouwwijk Nieuw Kralingen officieel bekrachtigd.

Middeldure huurOpvallend is dat de markt zich vooral richt op de 'middeldure huur' in de binnenstad. Zo krijgt de 100-meter hoge toren Uptown, die nog dit jaar wordt gebouwd in het Wijnhaveneiland, veel woningen van rond de 65 vierkante meter. De huurprijzen worden geschat op 700 tot 900 euro. Vastgoedbelegger Bouwinvest kocht gisteren 151 van de 175 woningen van deze toren, om ze in de verhuur te doen. De woontoren The Muse aan de Wijnhaven, voor het eerst gepresenteerd, krijgt dan weer wel wat grotere en duurdere appartementen.

The Muse aan de Wijnhaven

StebruHet was met name een bijzondere dag voor bouwer-ontwikkelaar Stebru uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Het bedrijf sloot contracten voor hun toren Uptown én het project De Groene Kaap. Dat laatste behelst 450 huur- en koopwoningen langs de Maashaven; vier woontorens worden via hoven en daktuinen met elkaar worden verbonden.

Volgens Robert Steenbrugge van Stebru wordt het 'prachtig in Katendrecht'. Met zowel starterswoningen als gezinswoningen in een 'groen concept'.

De Groene Kaap, door daktuinen verbonden

,,We bestaan tien jaar, dus we zijn eigenlijk nog maar een jong bedrijf'', vertelt Steenbrugge. ,,Toen de crisis uitbrak zijn we zelf gaan ontwikkelen. Uit noodzaak, omdat we geen bouwopdrachten hadden. Deze ondertekening op de Provada is heel belangrijk voor ons. Hiermee laat de gemeente aan iedereen zien dat ze vertrouwen in ons heeft.''

ZuidwijkOp de Provada ging het overigens niet alleen om prestigieuze projecten in de binnenstad.

Ook werd er een eind gemaakt aan een slepende kwestie in Zuidwijk. Aan de Asterlo, het kloppend hart van de wijk, wilde het maar niet lukken met de bouw van een grote Albert Heijn en een appartementencomplex. Drie jaar geleden stopte het Ahold-concern op het laatste moment met de bouwplannen. 'Gezien de huidige marktsituatie zien wij ervan af', zoals de woordvoerder het verwoordde.

De onvrede op Zuid was groot, omdat de sloop van de veelgebruikte Sporthal Asterlo -langs de Slinge- wél gewoon werd voortgezet.

BallententGisteren werd alsnog een 'ontwikkelovereenkomst' getekend tussen Ahold, Ten Brink Groep en de gemeente. Op de plek van de sporthal komen '51 huurappartementen in het middensegment', ook geschikt voor senioren. In de plint komt een grote Albert en een Gall & Gall.

De woontoren zal met zijn zeven verdiepingen en moderne architectuur 'een duidelijk herkenningspunt zijn voor de buurt', luidt de belofte.

En zo bleef het nog lang gezellig in de RAI. Zeker toen de biertap openging en de gasten werden getrakteerd op originele ballen van de Ballentent - uit Rotterdam.