Nieuws Actueel
Ook gebouw SFH gooit deur open
Het laatste Philipsbolwerk op Strijp-S zet nu echt de deuren open. Gebouw SFH, tussen Videolab en Kastanjelaan, is omgetoverd in het Microlab.

De eerste 15 van de 21 'leden' zijn met 37 mensen al in hun werkplaatsen of kantoren getrokken. De officiële opening is in september. Volgens de initiatiefnemers, de broers Luuk en Rik Visser, is het Microlab een co-workingspace, een samenwerkplaats: een combinatie van hun Atelier Eindhoven voor ambachtslieden en high tech-makers en een plek waar kantoorruimte of flexwerkplekken te huur zijn.
Atelier Eindhoven
Twee jaar geleden begonnen de broers met Atelier Eindhoven op Strijp-T, voor twaalf deelnemers. Dat groeide snel uit zijn voegen en in het gesprek met Park Strijp Beheer (samenwerkingsverband gemeente Eindhoven en Volker Wessels) over de toekomst kwam gebouw SFH op de proppen. Hier maakte Philips voorheen onder meer de eerste lcd-beeldschermen en ook nu blijft het bedrijf er ruimte huren, net als Philips spin-off Amazon-Liquavista, gitaarbouwer Gibson en Fotonics, samen goed voor de helft van SFH. Het pand staat op de nominatie om in 2022 gesloopt te worden, tien jaar later dan aanvankelijk gedacht. Tot die tijd is het aan de broers verhuurd.
(Tekst loopt door onder foto)
Op de voorgrond de Kastanjelaan met het Summa College, aan de parkeerplaats het voormalige Philipsgebouw SFH dat nu Microlab wordt. Daar achter het Videolab en links het Glasgebouw.
De financiering van de ambitieuze plannen gebeurt door de broers, eigenaar Park Strijp Beheer, crowdfunding en private financiers. Hoeveel geld in het Microlab is gestoken kunnen of willen de broers niet zeggen. "We maken ook gebruik van een leaseconstructie, zodat bijvoorbeeld de tienduizenden euro's aan ict-materiaal niet in een keer voor onze rekening is." Veel werk in het pand wordt verricht door de huurders, overigens gewoon tegen betaling. "Wij zijn hun eerste grote klant", aldus Luuk Visser.
Microlab
In totaal is er eind dit jaar op 10.000 vierkante meter plaats voor zo'n 700 'leden' van Microlab. Zij kunnen beschikken over gezamenlijke werkplaatsen met geavanceerde apparatuur, werkpleinen voor het in elkaar zetten van bijvoorbeeld meubels, eigen werkstudio's, kantoren en vergaderruimtes. Ook komen er ruimtes voor exposities en evenementen. Leden krijgen voor hun abonnementsprijs vanaf 175 euro per maand allerlei services: van een volledige hout- en metaalwerkplaats tot 3D-printers, van het glasvezelnetwerk met wifi tot pakketbezorging, van spreekkamers tot gezamenlijke horecaruimte. "Zaken die voor een kleine ondernemer normaal niet beschikbaar zijn", aldus Rik Visser. Maar ook een hobbyïst die een keer een computergestuurde freesbank of een spuitruimte voor lakken wil gebruiken kan die een uurtje huren in het Microlab.
En net als bij Atelier Eindhoven worden er ook cursussen (houtbewerking, lassen, dat soort zaken) gegeven.
Ecosysteem
De nieuwe gebruikers willen een soort 'ecosysteem' vormen in het Microlab. "Gebruikers kunnen hier starten, doorgroeien, verbinding maken, meeliften op elkaars succes en elkaars faciliteiten gebruiken", aldus Luuk Visser.
Daarom kiezen de Vissers ook voor veel glas, open structuren, vanwege de verbinding, de communicatie. "En belangrijk is bijvoorbeeld ook het samen lunchen", vult broer Rik aan. "Daar gebeurt het, daar gaan de leden in gesprek en daar zijn ook al de eerste opdrachten geboren."