Nieuws Actueel
Ook Google wil een videodienst
Met Duo zet Google een nieuwe speler in de markt voor videobellen. Het moet een gat dichten in het aanbod van de techreus. Maar is er nog wel plek naast al die andere diensten?

Het concept is eenvoudig. Twee mensen die via een telefoon een vide overbinding met elkaar aanleggen en een gesprek voeren. "Je hoeft maar een knopje in te drukken", aldus Google gisteren in een persbericht.
Google DuoVernieuwend? Niet bepaald. Ook Facetime, Skype en Hangouts (nota bene eigendom van Google zelf) werken ongeveer op deze manier.
Uiteraard brengt Google met Duo, dat een dezer dagen in de appstores verschijnt, niet zomaar een kopie van die andere diensten op de markt. Er zitten wat vernieuwende dingetjes in. Zo schakelt Duo automatisch over van wifi naar het 4G-netwerk als het signaal zwakker wordt. Dat kan handig zijn wanneer de beller het gesprek begint als hij thuis is en het onderweg naar werk voort wil zetten, of andersom.
Knock KnockEen ander nieuw aspect is de zogenoemde 'Knock Knock': mensen die gebeld worden, zien de beller vast in hun beeldscherm verschijnen voordat ze opnemen.
Grappig, maar niet grensverleggend. Duo is in eerste instantie dan ook vooral een inhaalslag ten opzichte van Skype (eigendom van Microsoft), Facebook Messenger en Facetime (van Apple). Die maken gebruik van de telefoonnummers van de gebruikers. Dat wordt over het algemeen als gebruiksvriendelijker gezien, omdat gebruikers geen apart account hoeven aan te maken.
GekoppeldHangouts van Google zit wel aan een google-account gekoppeld en is mede daarom nooit echt van de grond gekomen. In de download lijst van de appstore van Android staat de Hangouts-app pas op nummer 84, meldt persbureau Bloomberg. Daarmee ligt het achter op de concurrenten. Hangouts wordt vooral in bedrijven gebruikt, bijvoorbeeld voor videovergaderingen. De dienst zal nog meer op deze toepassing worden toegespitst, liet Google weten.
Er is Google veel aan gelegen om een stevige positie in de video-communicatie te verwerven. De manier waarop mensen communiceren verandert. Op de eerste positie die het bedrijf met zijn e-maildienst Gmail heeft verworven, kan het bedrijf uit Silicon Valley niet teren. De populariteit van de e-mail is namelijk aan populariteit onderhevig. Video-bellen is volgens Google de 'op-een-na-beste' manier van communiceren. Direct contact staat nog altijd op één.