Nieuws Actueel
Ook Renault lijkt niet brandschoon
Renault lijkt vooralsnog geen 'moedwillige' fraude te hebben gepleegd met de meting van uitstootgassen. Maar het dossier kent nogal wat haken en ogen.

Vorig jaar stelde de Franse minister van Milieu, Ségolène Royal, een speciale commissie in die onderzoek moest doen naar fraude door autofabrikanten. Aanleiding was de sjoemelsoftware die Volkswagen gebruikte om milieunormen te omzeilen. Donderdag werden de eerste resultaten bekendgemaakt. Renault overschrijdt de normen voor de uitstoot van giftige gassen, maar fraudeert niet met software. ,,Er is geen sprake van moedwillige oplichting,'' aldus Royal.
Die conclusie was om meerdere reden opmerkelijk en voorbarig. Allereerst zijn pas 22 auto's getest van de in totaal 100 die op de controlelijst staan. Bovendien is niet officieel bekendgemaakt waaróm Renault de uitstootnormen overschrijdt en in welke mate. Tot slot heeft de minister zelf een dubbele pet op.
De Franse overheid heeft bijna 20 procent van de aandelen van Renault in handen. Dat diezelfde overheid opdracht geeft tot een controle van het bedrijf waar ze groot- aandeelhouder van is, kan tot belangenverstrengeling leiden.
Er speelt nog een ander belang voor de Franse staat. Donderdag maakte de beurskoers van Renault een enorme val door, nadat bekend was geworden dat bij de autofabrikant huiszoeking was gedaan. In theorie verloor de Franse staat met die beursval 551 miljoen euro. Dat is pikant, omdat de Franse staat een deel van haar aandelen de komende maanden wil verkopen en daarop geen verlies wil lijden.
De regering, inclusief minister Royal, is dus gebaat bij een goede beurskoers van de autobouwer. Aantijgingen van fraude komen meer dan ongelegen.
Toch zijn de feiten die op tafel liggen problematisch. Bij de testen die tot nu toe zijn uitgevoerd bij verschillende automerken, worden de milieunormen 'minimaal drie tot vijf keer overschreden', onthulde Denis Baupin die lid is van de onderzoekscommissie én lid van De Groenen. De Franse radio zei te hebben vernomen dat Renault zelfs vijf tot tien keer méér CO² en stikstofoxiden uitstoot dan is toegestaan.
Die scores waren zó verontrustend dat de controledienst van het ministerie van Economische Zaken is ingeschakeld. Die heeft bij drie vestigingen huiszoeking verricht.
Renault-directeur Thierry Bolloré gaf een maand geleden al toe dat zijn bedrijf 'niet de beste leerling van de klas is' wat betreft het milieu. Het gebruikt bijvoorbeeld een verouderd systeem in de auto's om de uitstoot te reduceren. Renault trok in december 50 miljoen euro uit om dit te verbeteren.
Renault blijft vooralsnog het rampscenario bespaard dat Volkswagen trof. Maar pijnlijk blijft het. De controledienst die recent huiszoeking deed bij de fabrikant, richt zich namelijk niet alleen op sjoemelsoftware en bedrijfsfraude, maar ook op 'oplichting van de consument'. Dat is een strafbaar feit waar in het ergste geval 7 jaar cel op staat 'als de gezondheid van de mens er door in gevaar komt,' aldus het ministerie van Economische Zaken.