Nieuws Actueel

Ook stagiairs de dupe van failliete ketens

Zeker vierhonderd mbo'ers zijn de dupe van de faillissementsgolf onder winkelketens. Ze moeten halsoverkop op zoek naar een nieuwe stageplek nu de deuren van onder meer V&D en Perry Sport dicht blijven, meldt het AD.

Jitske-Sophie Venema 8 maart 2016

Ven Ddichtfaillietpersoneel1065

Bij Scapino, Manfield, Invito, Aktiesport, Perry Sport en V&D/La Place liepen vele honderden studenten van mbo-opleidingen - richting detailhandel of horeca - rond toen de ketens failliet gingen. Een deel van hen moet één semester stage lopen, een ander deel is gedurende het hele schooljaar 4 dagen per week op de werkvloer te vinden.

Vooral die tweede groep studenten is ernstig gedupeerd: ze zijn op de helft en opeens houdt hun leerbaan op. Daardoor komt ook hun diploma in juni in gevaar.

De bedrijfstakgroep Handel en Mode, een gezamenlijk platform van de mbo-opleidingen, berekende dat de stages van ongeveer vierhonderd verkopers en filiaalmanagers in spe zijn afgebroken door de bankroeten. Het aantal mbo'ers dat vanuit een horeca-opleiding praktijkervaring opdeed bij La Place in V&D komt daar nog bovenop.

De bedrijfstakgroep wil voorkomen dat studenten in de problemen komen met hun studie. In een brandbrief aan onderwijsminister Jet Bussemaker vragen de leden om coulance voor de gedupeerde leerlingen. ,,Mogelijk vinden zij niet allemaal op tijd een nieuwe plek of lukt het hen niet om aan het benodigde aantal stage-uren te komen," zegt Frans Verbraak, lid van de bedrijfstakgroep. ,,Het is wel zo eerlijk als daar rekening mee wordt gehouden, ook als ze hun praktijkexamen op school moeten afleggen in plaats van buiten de deur.''

Hoeveel studenten in totaal gedupeerd zijn, is bij Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), die het aantal plekken registreert, nog niet bekend. Volgens hun gegevens leverden alleen al de zestig vestigingen van V&D 260 plekken op voor handelleerlingen. Zij moesten abrupt op zoek naar een alternatief om hun opleiding te kunnen afronden of voortzetten.

Volgens Marije Hulsbosch van de mbo-raad zijn scholen overvallen door dit probleem. ,,Niemand zag aankomen dat in één keer zo veel stageplekken zouden wegvallen door faillissementen. Scholen en bedrijven moeten samen oplossingen bedenken. Het kan niet zo zijn dat er onvoldoende stageplekken voorhanden zijn."

Door heel Nederland zijn mbo's koortsachtig op zoek naar stageplekken en leerbanen. Onder meer met hulp van de SBB worden de banden aangehaald met andere winkelketens, zoals supermarkten. Van de V&D-studenten zou inmiddels 90 procent weer onder de pannen zijn. Daarmee is de totale puzzel nog niet opgelost: het gat dat de andere winkels achterlaten, is groot.

Om een tekort aan stageplekken te voorkomen, moeten roc's en bedrijven op zoek naar nieuwe stageplaatsen, vindt de mbo-raad. ,,Vraag of winkels extra stagiaires kunnen aannemen en onderzoek of er nieuwe, erkende leerbedrijven kunnen komen. Want, hoe goed bedoeld ook, een ondernemer kan niet zomaar een mbo'er opnemen."