Nieuws Actueel

Ook 'uitgestelde koffie' in horeca Nijkerk

PIET VAN DIJK 9 februari 2016

Uitgesteldekoffie

‘Uitgestelde koffie’ is vanaf deze maand ook in Nijkerk verkrijgbaar’, dat schrijft het AD. Een groep inwoners benadert de Nijkerkse horeca met de vraag of die mee wil werken aan deze service, waarbij een klant twee kopjes koffie betaalt en er maar één zelf consumeert. Het andere kopje is voor iemand die niet zomaar een kopje koffie in een café kan betalen.

Initiatiefnemer Bert Nijeboer zegt dat er al veel belangstelling is voor het idee. De ‘uitgestelde koffie’ komt op een lijst in dat café. Een nieuwe gast informeert dan of er nog een ‘uitgestelde koffie’ is. “Dat moet natuurlijk op zo’n manier dat de andere gasten dat niet horen”, zegt Nijeboer. “Sommige van onze stadsgenoten komen elke maand maar net rond. Voor hen is een kop koffie drinken op het terras vaak niet weggelegd. Een andere groep, waaronder veel ouderen, komt moeilijk in de horeca omdat zij afhankelijk zijn van anderen. Hoe gaaf zou het zijn dat juist ook deze mensen gezellig op een terrasje kunnen zitten in de zomer, andere mensen kunnen ontmoeten en even de zorgen van alle dag vergeten door ‘een bakkie te doen’. Dat is ons uitgangspunt.”

Ligt misbruik niet voor de hand? “We gaan uit van de goede trouw van mensen”, zegt Nijeboer. “Ik hoor wel eens dat studenten er gebruik van maken als hun maandgeld op is, daar heb ik geen moeite mee.” De zaken die meedoen krijgen een sticker. Vrijdag wordt het idee gepresenteerd aan andere ondernemers in Old Niekark op het Plein. In de regio biedt alleen café Halewijn op de Hof in Amersfoort uitgestelde koffie, al sinds 2013.

Het idee is overgewaaid uit Napels. De complete lijst met deelnemende cafés vind je hier.