Nieuws Actueel

Oost-Nederland richt pijlen op Tesla

Regio's buitelen over elkaar heen om de nieuwe autofabriek(en)van Tesla binnen te halen. Ook Oost-Nederland, inclusief Twente, lonkt naar de bouwer van elektrische auto's. Zo meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Teun Staal | Foto: Stock 6 januari 2017

Teslagoed

Gemeenten en regio's in Overijssel en Gelderland zijn in november gevraagd serieus te kijken naar de mogelijkheden om de komst van een nieuwe megafabriek van Tesla naar Oost-Nederland mogelijk te maken. De oproep daartoe is afkomstig van de gedeputeerden Eddy van Hijum (Overijssel) en Michiel Scheffer (Gelderland), in samenwerking met ontwikkelingsmaatschappij Oost NV.

Twee fabrieken

Tesla heeft plannen om in Europa twee nieuwe grote fabrieken te realiseren: een voor de assemblage van een nieuw model, en een voor productie van nieuwe batterijen voor elektrische auto's. "Eerst moet de oranje loper dus uit", zegt Henk Ligtenberg van Oost NV. "Maar mocht Tesla kiezen voor Nederland, dan moeten we er als Oost-Nederland klaar voor zijn. Dan moeten we duidelijk hebben waar er ruimte en mogelijkheden zijn."

Veel banen

Met de komst zijn forse investeringen en een groot aantal banen gemoeid. Voor de nieuwe Tesla-locatie zou maar liefst 1200 hectare nodig zijn. Die ruimte lijkt in Twente niet meteen beschikbaar. Ter vergelijking: het gehele luchthavengebied zoals dat in 2010 werd aangekocht door de gemeente Enschede en de provincie Overijssel omvat 'slechts' 500 hectare.

Ligtenberg: "Het hele project is misschien wel te groot voor één regio. Dat geldt ook voor veel andere delen van het land. Daarom is misschien een combinatie met een ander gebied mogelijk. Met Hardenberg? Alles is mogelijk. Maar er zal ook op andere terreinen naar de mogelijkheden moeten worden gekeken. De aanwezigheid van geschikt personeel is ook belangrijk. Daarom wordt ook nadrukkelijk contact gezocht met bijvoorbeeld de Universiteit Twente.''

Drentse driehoek

In de oostelijke grensstreek lonkte het al genoemde Hardenberg woensdag al nadrukkelijk naar Tesla. Samen met de Drentse driehoek Coevorden-Hoogeveen-Emmen hebben deze vier gemeenten al 12 miljoen euro gereserveerd om het gebied gereed te maken voor de komst van de autobouwer.