Nieuws Actueel

Oosterse taferelen in badhuis van jonge onderneemster

Wendy van den Heuvel opende eind februari haar hammam aan Edese Posthoornstraat ,een badhuis waar verschillende culturen samenkomen. Dat schrijft De Gelderlander.

Nicole Orij | Foto: Herman Stover 17 maart 2017

Hs170315hammam04

Een scrubmassage op de verwarmde stenentafel, ontspannen in de stoomcabine en nagenieten in de stilteruimte met een glaasje Marokkaanse thee en Turkse baklava. Oosterse taferelen aan de Posthoornstraat in Ede waar Wendy van den Heuvel eind februari haar hammam heeft geopend. Met het nieuwe badhuis hoopt Van den Heuvel verschillende culturen bij elkaar te brengen.

Toegankelijk

,,Dat vind ik belangrijk, omdat Ede erom bekend staat te zijn verdeeld in verschillende groepen'', legt de christelijke Van den Heuvel uit. Zelf komt ze graag in contact met andere culturen en andersgelovigen om zo haar horizon te verbreden. Dat ze christen is en een Arabisch badhuis is gestart, vindt Van den Heuvel helemaal niet apart. ,,De hammam is voor iedereen toegankelijk en neutraal."

Multicultureel

De Edese had graag gezien dat haar personeel ook verschillende nationaliteiten had gehad, maar dat is niet gelukt. ,,In de vacatures heb ik vermeld dat kennis van de Turkse of Marokkaanse cultuur een pre was, maar geen 'must'. Maar het bleek lastig om een masseuse met een dubbele nationaliteit te vinden, omdat we van ze vragen dat ze in de hammam een hemdje dragen. Dat willen ze dan vaak niet." De masseuses die Van den Heuvel nu in dienst heeft, zijn net als haar christen. ,,Dat is toeval."

Lees ook: Bar van twintiger is 'booming business'

Vrouwelijke masseuses

Sinds de opening op 27 februari heeft Van den Heuvel wel al verscheidene gasten gehad, onder wie ook twee moslima's. ,,Naar een normale sauna gaan moslims vaak niet, omdat mannen en vrouwen daar niet gescheiden baden. Hier heb je de ruimte voor jezelf en word je gemasseerd door professionele vrouwelijke masseuses."

Mix

De oosterse tradities en westerse gebruiken combineert Van den Heuvel in de hammam. ,,Officieel hoor je in een traditioneel badhuis geen badkleding te dragen, maar in Nederland is het gebruikelijk om in een hammam een slip te dragen. Hier mag iedereen het zelf weten.'' Dat Van den Heuvel de verschillende culturen samenbrengt, zie je ook terug in het interieur. Dat is een mix van oosterse en moderne meubels en accessoires. Zo hangen er antieke lampen aan het plafond in de stilteruimte, maar staan er ook witte kuipstoelen van de IKEA.

Sleutelmoment

Het idee voor de Hammam kreeg Van den Heuvel twaalf jaar geleden. Toen ging ze samen met haar broer op vakantie naar Turkije en bezocht daar een authentiek Turks badhuis. Een ervaring die ze nooit is vergeten. ,,De sfeer en de rust die er heerste sprak me enorm aan. Je bevindt je voor even in een totaal andere wereld'', vertelt Van den Heuvel. Sindsdien heeft de schoonheidsspecialiste de droom gehad een eigen badhuis te openen. ,,In Ede bestond zoiets niet en het leek me een leuke combinatie met de schoonheidssalon die ik al had.'' Met die salon is ze op haar achttiende begonnen, bij haar ouders op zolder. Na een aantal jaar is ze verhuisd naar een kleine ruimte in een kapsalon en ook daar is ze nu uitgegroeid. ,,Ik heb ook een tijdje in de zorg gewerkt, maar dat gaf niet zo veel voldoening als dit werk. Mensen komen hier tot rust en gaan vaak tevreden weer weg. Dat geeft mij een heel goed gevoel."

Mensen komen hier tot rust en gaan vaak tevreden weer weg. Dat geeft mij een heel goed gevoel

Wendy van den Heuvel, ondernemer