Nieuws Actueel

Op de fiets langs Zeeuwse horeca

Een nieuwe 42 kilometer lange route op Schouwen-Duiveland brengt de fietser langs de lekkerste horeca-etablissementen, zo bericht het AD.

Leo van Marrewijk 23 mei 2016

Zeeland fietsen schouwen duiveland

1. Zeeuwse VlegelsDe fietsknooppuntenroute kan overal onderweg worden gestart, maar fijn beginpunt is Zierikzee. Natuurlijk kun je hier direct achter een bord met Oosterscheldekreeft gaan zitten, maar misschien is het beter bescheidener te starten met een Zeeuwse Vlegel, een volkorenbrood dat is gemaakt van milieuvriendelijk geteelde tarwe. Het is onder meer te koop bij de Stadsbakkerij (Haringvlietplein 6) en bij Bakker De Visser (Appelmarkt 25). Een aantal restaurants serveert 'pain de mer' (brood van de zee), een exclusief Zeeuws (natuurdesem)brood.

2. Wijnhoeve De Kleine SchorreWeinig mensen denken bij Zeeland niet meteen aan wijn, maar dankzij het milde klimaat, de vruchtbare bodem en de vele zonuren worden in Dreischor wel degelijk druiven verbouwd. Wijnhoeve De Kleine Schorre - gelegen tussen de knooppunten 61 en 62 aan de Zuiddijk 4 - biedt rondleidingen en proeverijen. De bezoeker kan hier ontdekken dat uit de wijngaard witte wijnen komen van de druivensoorten pinot gris, pinot blanc, rivaner en auxerrois.

3. Mosseldorp BruinisseDe volgende stop is mosseldorp Bruinisse. Er staat een enorm (4 meter lang en 3 meter hoog) kunstwerk van een geopende mossel; dat kan zomaar een aardige foto opleveren. Nog beter is het natuurlijk om mosselen te proeven. Dat kan onder meer bij Bru17, een viswinkel en visrestaurant met terras waar de mosselkotters letterlijk voor de deur liggen. Verser dan dit wordt het niet.

4. Kreeft en fruitHet seizoen loopt van 1 april tot en met 15 juli, dus dit is een prima tijd om de befaamde Oosterscheldekreeften dicht bij de bron te verorberen. Bij brasserie De Vierbannen, gelegen naast het Watersnoodmuseum, zijn ze volop verkrijgbaar. Wie liever Schouwse producten van het land proeft, fietst een stukje door naar Landwinkel De Zelke in Zierikzee. In de zomermaanden kun je hier zelf fruit plukken.

De (gratis) brochure met kaart 'Lekker Schouwen-Duiveland' is te bestellen via zeelandshop.com en verkrijgbaar bij VVV Inspiratiepunten in Zeeland.