Nieuws Actueel
Motortrip van Chili naar New York om wereld te verbeteren
Max Wohlgemuth Kitslaar (33) reisde op zijn veertig jaar oude motor van Chili naar New York langs 37 sociale bedrijven. "Ik wil iets toevoegen", zegt hij tegen het Parool.

%VIDEOWIDGET%
"Als kleine jongen kon ik al moeilijk stilzitten," zegt Max Wohlgemuth Kitslaar - 'adventurer, speaker and author' volgens zijn visitekaartje. Hij rondde twee studies af, strafrecht en Latijns-Amerikastudies, en reisde voor beide studies naar Latijns-Amerika: naar Argentinië en Ecuador.
Online advertising"Toen ik in 2008 uit Ecuador terugkwam, zocht ik tijdens het schrijven van mijn scriptie een baantje. Een vriend was net een bedrijf in online advertising begonnen en zocht mensen. Zeven jaar later had ik een joint venture in Latijns-Amerika opgezet. Toch ben ik ermee gestopt: ik vond het te eendimensionaal, online advertising is hypercommercieel." Hij besloot wat anders te gaan doen en belandde uiteindelijk met zijn motor in Chili - via Mallorca.
Crowdfunding"Op vakantie op Mallorca hoorde ik dat een opdracht voor een bedrijf niet doorging. Ik was net een boek aan het lezen van een Nederlandse journalist die op zijn Moto Guzzi van Noord-Alaska naar Zuid-Argentinië was gereden. Toen dacht ik: ik ga ook zoiets doen, op mijn Moto Guzzi uit 1976! Ik had uitgerekend dat ik voor een tocht van zes maanden 15.000 euro nodig had. De helft heb ik gecrowdfund, ik heb een aantal bedrijven gevonden die partner wilden worden en de rest was spaargeld."
Hij wilde wel een doel hebben met zijn motortrip: "Ik wilde met mijn reis iets toevoegen. Dus besloot ik bedrijven te bezoeken die werken aan een betere wereld; die iets sociaals combineren met geld verdienen. Ik wilde de verhalen van die bedrijven in beeld brengen om te laten zien wat er voor goeds komt uit Zuid- en Noord-Amerika, want het is nu makkelijker dan ooit om ideeën te delen en van elkaar te leren hoe we grote uitdagingen als de klimaatverandering kunnen oplossen."
Tekst gaat verder onder video%VIDEOWIDGET%
Uiteindelijk reed Wohlgemuth Kitslaar vorig jaar in zes maanden 17.000 kilometer en bezocht hij 37 bedrijven. Hij publiceerde zijn ervaringen aanvankelijk via een blog: "Ik had een Engelstalig reisblog, dat ik deelde via vijf sociale media. Maar het bleek best lastig te zijn om op grote schaal aandacht te genereren."
Dus koos hij een traditioneler medium erbij: een boek. "Eerst wilde ik dat niet, want verhalen over een gast op een motor zijn er al genoeg, maar die bijna veertig verhalen over bedrijven zijn wel bijzonder. En toen ik aan het eind van mijn reis drie weken in Brooklyn zat, had ik binnen een paar dagen 20.000 woorden geschreven."
Dat boek, Connecting Las Americas, geeft Wohlgemuth Kitslaar na de zomer in eigen beheer uit, via crowdfunding op lifeisoutthere.org/thebook. "Ik moet vóór 1 september duizend boeken halen. Ik heb het boek wel al aan negen landen verkocht."
Uit je comfortzoneSinds zijn terugkomst, in september, deelt hij zijn verhaal ook op een andere manier: met speeches. "Ik verdien nu mijn geld met lezingen voor bedrijven en hogescholen. Mijn boodschap is: iedereen heeft wel een idee om de wereld te verbeteren, maar de meeste mensen komen er niet aan toe. Veel mensen blijven in hun comfortzone. Tegelijkertijd gebeurt er wereldijd van alles dat de status quo ontwricht. Als je niks doet, krijg je óf een burn-out of een midlifecrisis, óf je bedrijf gaat out of business, zoals V&D."
Wat kunnen we hier leren van zijn ervaringen onderweg? "In Amsterdam gebeurt al ontzettend veel, maar de ruimte om te bewegen is beperkt. Als je oplossingen wilt vinden, creatief wilt zijn, moet je letterlijk out of the box denken en uit je kantoorhok stappen. Onderweg was mijn motor mijn kantoor en zat mijn bureau in mijn rugzak: mijn laptop en mijn telefoon. Mijn motto is: Life is out there, go get it! Sinds ik besloot de reis te gaan maken, ben ik nog nooit zo gelukkig geweest."