Nieuws Actueel

Op zoek naar eendracht voor de maandagmarkt

Er staan steeds minder kramen op de markt in Kampen. Mensen blijven weg. Een oplossing? Daarover liggen de ideeën ver uit elkaar

Anton Goegebeur | Foto: Henri van der Beek 1 maart 2016

H RMEN WESTERINK henri van der beekj 1

Juist deze maandag is het redelijk druk op de markt in Kampen; het is vakantie en de zon schijnt lekker. Groente- en fruitboer Harmen Westerink en zijn buurman bakker Bart Kroesen zijn druk in de weer. "Het is een topdag!", stelt Kroesen na het afrekenen van enkele krentebollen. Maar de kooplui weten ook dat het een uitzondering is; de markt krimpt.

Beiden zitten in de marktcommissie en zijn het eens met de suggestie van raadslid Cor Adema (CDA) om de markt te herkavelen. "Vroeger stonden alle plaatsen vol. Nu zijn we nog met veertig. Bij slecht weer is het echt een gatenkaas", aldus Westerink.

Te grootDe markt loopt van de Meeuwenstraat, over de Burgwal naar Nieuwe Markt. Dat is volgens Westerink te groot. "Het moet weer knus en sfeervol. Klanten zeggen het steeds; vroeger was het gezelliger." Westerink wil alles opnieuw inrichten. Alle marktkramen door elkaar in plaats van een hoek met voedsel en één met kledij. Hij wil zelfs zijn goede plaats aan de Meeuwenstraat wel opgeven, maar "dan moet iedereen meedoen."

De markt in Emmeloord is zijn grote voorbeeld. "Daar gingen we van honderd naar dertig marktkramen op het grote plein De Deel. We verhuisden naar het kleinere Kettingplein. Je ziet de markt heropleven."

Niet eensMaar Henk Huisjes - al 35 jaar met ondergoed op de Burgwal en in Emmeloord - is het daar niet mee eens. "Mijn omzet in Emmeloord is gedaald. De markt is juist minder aantrekkelijk geworden." Wat hem betreft hoef het ook niet meer zo nodig. Huisjes telt af naar zijn pensioen, nog drie jaar. "Een opvolger heb ik niet, maar ik raad het ook niemand aan."

VerliesAan de overkant van de straat, bij kledijverkoper P. Ram gaat het nauwelijks beter. Als elders een plekje vrijkomt, verlaat hij Kampen. "De Burgwal is mijn slechtste locatie. Ik maak waarschijnlijk verlies." Volgens hem zijn Kampenaren nauwelijks geïnteresseerd en is er te veel concurrentie. "Ik zit hier heel het jaar door en in de zomer komen enkele tijdelijke kooplui mijn 'markt' innemen", schudt hij het hoofd.

MarktbezoekersTrouwe bezoekers van de maandagmarkt in Kampen zien de populariteit ook afkalven. Jonnoa van Dorp kwam vroeger met haar moeder. Nu duwt ze zelf een kinderwagen rond. "Het is veel minder geworden", zegt ze.

Jeannette Plantinga wandelt met drie kinderen over de Burgwal. Ze koopt altijd stof op de markt. "Vandaag is het gezellig druk maar het plein de Nieuwe Markt laat ik links liggen. Daar valt weinig te beleven."

Bij de kraam van Wolf Handelsonderneming op de Nieuwe Markt is het rustig, te rustig. Maar Jeannette Wolf is blij met haar locatie. "Ik sta hier goed. Na dertig jaar kan ik rekenen op een trouw publiek." Een herindeling met focus op de binnenstad - dus meer kramen op de Nieuwe Markt - ziet ze wel zitten. "Dan moeten we ook food en non-food mixen."

Op de foto: Harmen Westerink