Nieuws Actueel

Opleidingsbedrijf ontwerpt minihuisjes voor Enschede

Meer tijd, vrijheid en geld: het is een droom van velen. Maar kan dat wel samengaan? Ja, door in een Tiny House te gaan wonen, redeneert Jan Willem Aardema, directeur van Bouwmensen Twente Hengelo. Zijn kleine huisje stond vrijdag op het plein van hogeschool Saxion en is gemaakt door studenten van het Hengelose opleidingsbedrijf voor de bouw, zo meldt de Twentsche Courant Tubantia.

Van onze redactie 24 januari 2017

Tiny House 1

70 eerstejaarsstudenten Bouwkunde van Saxion hebben de opdracht gekregen een verbeterde versie te ontwerpen van het huisje: Tiny Tukker 2. De gemeente Enschede ziet ze graag in het straatbeeld verschijnen.

Amerika

Het idee van een Tiny House waaide over uit Amerika. De filosofie erachter is eenvoudig en gezond leven, een leven creëren dat draait om wat belangrijk is. Daarbij is een woning van 17 vierkante meter voldoende. Een keuken, toilet, tafels, stoelen, badkamer en slaapplekken: alles is voorhanden. Maar waarom wil iemand op zo'n kleine oppervlakte willen wonen? "Omdat het betaalbaar is, de woning gebouwd is van duurzaam materiaal en energiezuinig is", somt Aardema op.

Kosten

Een huisje van 20 vierkante meter kost 40.000 euro. De duurste variant blijft onder de ton, verzekert Aardema. Bij de bouw van de kleine huisjes wordt zo min mogelijk gebruikgemaakt van nieuwe grondstoffen. Daarom worden studenten betrokken bij deze nieuwe manier van bouwen.

Vraag

Er is al vraag naar de woningen, toch mogen ze nog niet geplaatst worden. De kleine huisjes voldoen niet aan het bouwbesluit en permanente woning is vooralsnog verboden. Eind januari zit Aardema samen met wethouder Jeroen Hatenboer om tafel met Stef Blok, minister voor Wonen en Rijksdienst. Inzet van het gesprek is legalisatie van de Tiny Houses.

Foto's: Emiel Muijderman