Nieuws Actueel

Opmars Europese beurzen houdt aan

De Europese beurzen stonden maandag aan het einde van de ochtend op winst. De duw in de rug die de Europese Centrale Bank (ECB) de financiële markten eind vorige week gaf, ijlde nog na. In Brussel meldde verzekeraar Ageas een omvangrijke schikking in het Fortis-dossier.

ANP / Lennard van Otterloo | Foto: ANP 14 maart 2016

Image 5821756

In Amsterdam stond de AEX-index tegen het middaguur 0,8 procent in de plus op 446,36 punten. De MidKap steeg 0,8 procent naar 673,92 punten. De graadmeters in Londen en Parijs wonnen tot 0,6 procent. De DAX in Frankfurt ging 1,6 procent vooruit.

In de AEX was verzekeraar Delta Lloyd de sterkste stijger met een winst van 3,5 procent. De verzekeraar staat maandag voor de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam, waar grootaandeelhouders Highfields Capital en Fubon de stemming over de voorgestelde claimemissie van de verzekeraar willen voorkomen. De uitspraak wordt nabeurs verwacht.

Heineken

Bierbrouwer Heineken sloot de rij met een verlies van 1 procent. ING verlaagde zijn beleggingsadvies voor de brouwer omdat volgens de bank de rek uit de koers is.

Aandeelhouders van supermarktconcerns Ahold en Delhaize beslissen later op de dag over het al dan niet doorgaan van de eerder aangekondigde fusie. De koersen van de concerns gingen bijna 1 procent omhoog in de ochtendhandel.

Fortis

Het Belgische Ageas maakte bekend dat een serie rechtszaken wegens onder meer misleiding van aandeelhouders door rechtsvoorganger Fortis voor 1,2 miljard euro wordt geschikt. Volgens kenners is het goed dat de verzekeraar met de schikking de zaak heeft afgedaan, maar de kosten liggen fors hoger dan verwacht. Op verzoek van het bedrijf is de handel in Ageas tot circa 13.00 uur geschorst.

Verder zaten grondstofbedrijven in de lift, na berichten over de stijgende productie in de Chinese industrie in januari en februari. In Londen gingen mijnbouwers Rio Tinto en BHP Billiton 1 tot 2 procent vooruit. Glencore won ruim 7 procent.

De euro was 1,1110 dollar waard, tegen 1,1186 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Brentolie zakte 1,8 procent tot 39,68 dollar. Amerikaanse olie werd 2,2 procent goedkoper, op 37,66 dollar per vat.