Nieuws Actueel

Opnieuw afwijzing Tronex: Geen detailhandel in Oldenzaal

Groothandel in retourproducten krijgt van gemeente geen toestemming voor detailhandel aan Nijverheidsstraat.

Van onze redactie 21 april 2016

Tronex annina romita

Tronex BV krijgt geen toestemming van de gemeente voor detailhandel vanuit het bedrijfspand aan de Nijverheidsstraat. Het exportbedrijf (consumenten electronica, wit- en bruingoed en huishoudelijke apparatuur) had enkele dagen van de week, bijvoorbeeld vrijdagavond en zaterdag, de deuren willen openen voor particulieren. Eerder al had het college een verzoek voor verkoop op alle dagen van de week afgewezen.

RetourproductenTronex heeft zich gespecialiseerd in de verkoop van retourproducten. Restpartijen met bijvoorbeeld tuinmeubelen, wasmachines, haardrogers, mobiele telefoons en mixers worden verkocht aan de internationale groothandel. B en W zien vooralsnog geen enkele reden om een uitzondering te maken voor Tronex en medewerking te verlenen aan detailhandel buiten de binnenstad.

DetailhandelDe verkoop van restproducten aan particulieren op deze locatie is volgens de gemeente in strijd met het provinciale beleid en de lokale detailhandelsvisie. Ter ondersteuning van de winkelfunctie in de binnensteden worden beperkingen opgelegd aan detailhandel buiten de kernen.

In de detailhandelsvisie die de raad van Oldenzaal bijna drie jaar geleden vaststelde, is onder meer opgenomen dat ‘buiten de beoogde winkelstructuur’ geen nieuwe detailhandel is toegestaan. Het verzoek van Tronex staat ook op gespannen voet met een motie die eind vorig jaar door de raad is aangenomen. Bij die gelegenheid is afgesproken dat maatregelen nodig zijn om juist de positie van de binnenstad te versterken.

HandhavenDetailhandel zoals Tronex dat voor ogen staat, stelt het college, is ook moeilijk te handhaven. Nadat een winkel eenmaal is gevestigd, wordt er slechts beperkt gecontroleerd of aan de regels wordt voldaan. Zowel binnen de raad als het college is weinig draagvlak voor handhaving van gedetailleerde brancheregels.

Tronex-directeur Gerard Moes betreurt de (hernieuwde) afwijzing van de gemeente: „Met name voor de burgers van Oldenzaal. Wij krijgen regelmatig mooie spullen binnen, die worden verkocht aan Afrikaanse landen of Oekraïne. Jammer dat de Oldenzalers niet bij ons terechtkunnen. Dit heeft ook meer met gunnen te maken. Ik zie het zelf meer als een pluspunt voor dat gebied. Onze klanten komen overal vandaan.”

BinnenstadEen winkelpand beginnen in de binnenstad is volgens Moes geen reële optie: „Als je dat zou doen, kan ik er slechts een klein deel van ons assortiment neerzetten. Om alles te kunnen laten zien, heb ik minstens 2.000 vierkante meter nodig. Nee, je moet dit goed doen of helemaal niet.”

Archieffoto: Tronex (Annina Romita)