Het is geen toeval dat Oppas Madelief is uitgebreid naar Noorwegen. ,,Een vriendin van de middelbare school is voor de liefde naar Oslo verhuisd", vertelt Jasmijn. ,,Haar vriend is Noors. Madelief sluit heel goed aan bij haar opleiding en ze vindt het een mooie uitdaging om het ook daar op te zetten. Ze is nu vier maanden bezig en het lijkt erop dat de vraag naar babysitters daar nog groter is dan in Nederland." Een verklaring heeft Jasmijn daar niet voor. ,,Hoewel ik vermoed dat het een culturele oorzaak heeft, omdat het daar nog minder gebruikelijk is een buurmeisje te vragen."
Toen ze hun eerste briefje ophingen, hadden ze niet verwacht dat het zo'n vaart zou lopen. ,,Toen we nog op de middelbare school zaten, wilden we meer gaan oppassen", vertelt Jasmijn. ,,Al snel werden we overspoeld met aanvragen, waarna we vriendinnen inschakelden."
Lees ook: Ondernemende moeders scoren met TwenteNannies
'Nooit bedoeling geweest te ondernemen'
Tijdens hun studietijd beginnen ze met de website, doordat ze in contact komen met een programmeur die een website maakt. Opmerkelijk detail: geen van beide zussen kiest een studierichting die niets te maken heeft met kinderen. Jasmijn studeert architectuur en Lyla industrieel ontwerpen, beiden aan de TU Delft. ,,Het is nooit de bedoeling geweest te gaan ondernemen, maar het is nu eenmaal zo gelopen."
De zussen werken nu met teamcaptains, die voor hen werken en selecteren in een bepaalde stad. Zo hebben ze in de stad waar het begon, Delft, het stokje doorgegeven aan Elze Nijveldt (28), die voor hen oppassers selecteert. Zelf doen ze dat in andere steden. ,,We checken de sollicitanten op internet en hebben altijd een intakegesprek. Als ouders dat willen, kan een verklaring omtrent gedrag worden aangevraagd. Alleen een verklaring zegt niet zoveel, omdat er ook oppassers zijn die er een kunnen aanvragen, maar niet bij ons door de selectie heen komen. Het controleert alleen of iemand een strafblad heeft."
Handvol mannen
De zussen hebben ook een handvol mannen in dienst. ,,Bij oppassen denkt iedereen aan dames", vertelt Jasmijn. ,,Maar we hebben ook leuke mannelijke oppassers." Een op de tien oppassers bij Oppas Madelief is man. Jasmijn ziet er graag meer. ,,Wanneer ik het voorstel, krijgen we te horen dat ouders het liever niet willen, voornamelijk bij jonge meisjes. Terwijl ouders die een mannelijke oppasser hebben enthousiast zijn. De kinderen vinden het fantastisch om te kunnen stoeien en ravotten."
Het is nooit de bedoeling geweest te gaan ondernemen, maar het is nu eenmaal zo gelopen